Linkovi

Odnosi SAD i muslimanskog svijeta: Obostrano poštovanje i uvažavanje osnov


Od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine nepovjerenje karakterizira odnose Sjedninjenh Američkih Država i muslimanskog svijeta - u najkraćem zaključak je istraživanja World Public Opinion-a. Zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib i držanje osumnjičenika za terorizam u Guantanamu doprinijeli su shvatanju muslimana da su oni mete američkog rata protiv terorizma. Sedam od deset osoba anketiranih u muslimanskim zemljama ne odobravaju napade na obične Amerikance, ali velika većina podržava cilj al Qaide da uništi sve američke vojne baze i vojnike stacionirane u muslimanskim državama.

Steven Kull, direktor World Public Opinion-a, o dilemi sa kojom se suočava Washingtonom proširujući, u borbi protiv terorizma, vojno prisustvo u islamskim državama kaže:

"Naše vojno prisustvo sigurno je da provocira na određene reakcije i stvara simpatije za terorističke grupe i regrutiranje novih terorista čini lakšim. Mislim da su oni koji formuliraju američku politiku pred povelikim problemom kada razmatraju posljedice vojnog prisustva u muslimanskim zemljama."Mnogo aktivnija uloga u palestinsko-izraelskom sukobu, prihvatanje rezultata izbora čak i kada su islamisti pobjednici, odnošenje prema muslimanima i islamu sa poštovanjem ... koraci su za koje gospodin Kull kaže da su Washingtonu potrebni za bolje odnose sa muslimanskim svijetom.

O sličnoj temi razgovarano je i nedavno u senatskom odboru za spoljnu politiku. Predsjedavajući, senator John Kerry, istakao je da odnos predsjednika Obame i relacije sa muslimanima moraju počivati na obostranom poštivanju:

"Ako zaista želimo pridobiti simpatije muslimana umjerenjaka, mi moramo prestati tolerirati islamofobiju, od septembarskih napada ponekad prisutnu u našim političkim istupima."

Eksperti, poput bivše američke državne tajnice Madeleine Albright, takođe iznose preporuke angažiranja u muslimanskom svijetu. Po njoj, to su:

"Intenzivno korištenje diplomacije u rješavanju konflikata, podrška unapređivanju vladanja u većinski muslimanskim zemljama, napori na proširenju ekonomskih mogućnosti i dijalozi na poboljšanju zajedničkog razumijevanja."

Gospođa Albright takođe ističe važnost susreta sa muslimanima šironm svijeta kroz razmjenu programa, kroz jezičku i kulturoločku edukaciju, bolju medijsku komunikaciju, ukljujući i istupe američkih zvaničnika na televizijskoj mreži Al Jazeera.

Dobri poznavatelji američke muslimanske zajednice takođe imaju svoje preporuke. Direktorica Gallupovog centra za muslimanske stugije Dalia Mogahed preporučuje tri koraka nužna za bolji pristup muslianskom svijetu:

"Rješavanje konflikata, podrška političkim i ekonomskim reformama i obostrano poštovanje. Bilo da govorimo sa nekim u Kazablanci ili Kuala Lumpuru, najčešći odgovor bio je da Zapad mora pokazati više poštovanja za islam i odnositi se prema muslimanima kao jednakim, a ne inferiornim."

Gospođa Mogahed tvrdi da mnogi muslimani vjeruju da ih Amerika iznevjerava u onome zbog čega se zaptavo dive Americi. To su vladavina prava, pravo na samoodređenje, ljudska prava...., a osjećaj iznevjeravanja se događa kada Sjedinjene Države podržavaju samonametnute arapske autokrate, okupiraju muslimanske zemlje, vrlo pasivno reagiraju na izraelske akcije protiv Palestinaca....

Rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, slažu se analitičari, pomoglo bi podizanju američkog ugleda u muslimanskom svijetu. Senator John Kerry ide i dalje ističući da, bez američkog poštenog i objektivnog posredovanja u rješenju tog sukoba, neće biti moguće poduzeti nikakv korak i napor da se snažnije dopre do muslimana bilo gdje u svijetu.

XS
SM
MD
LG