Linkovi

Američki studenti: Rastući pokret mladih za spriječavanje klimatskih promjena


Uprkos snijegu i temperaturi ispod nule, stotine američkih studenata, naravno i prikladno obučenih u zeleno, okupili su se prije nekoliko dana zahtijevajući da Kongres usvoji jedan sveobuhvatan zakon o energiji i klimi. To je okupljanje bilo dio programa nazvanog „Power Shift" 09, (recimo „Promjena moći 09"), u okviru kojeg mladi žele da izraze svoju zabrinutost zbog klimatskih promjena.

Katherine McEachern, studentica iz savezne države New York, kaže da su studenti namjerno izgubili dio predavanja i da se tu, pred zgradom Kongresa, bore sa hladnoćom i snijegom, da bi javno zahtijevali akciju:

„Snijeg nas nije mogao zaustaviti. Ovo se moralo dogoditi. Došli smo u Washington da našim zastupnicima kažemo zašto upravo sada Amerika mora stupiti u akciju."

Studenti su ogorčeni zbog globalnog pregrijavanja i ogromne štete koja se nanosi životinjskim staništima širom svijeta. Oni insistiraju da političari u akciju stupe odmah, da definiraju uslove i mjere za reduciranje količine ispusnih gasova, otvaranje takozvanih zelenih poslova i da sarađuju sa drugim zemljama na obuzdavanju klimatske krize.

Kako bi osigurali da njihovi zastupnici zaista i čuju njihovu poruku, obratili su im se i direktno.

Studenti iz države New York sastali su se sa pomoćnicima njihovog kongresmena Mauricea Hinchey-a. Mlade lobiste je predvodila Jenna Durn:

„Bilo je to zaista dobro, bilo nas je skoro 40 u kabinetu. Svi su govorili, a imali smo i pitanja nakon toga."

I studenti iz drugih saveznih država imali su slične susrete tokom dana.

Jessy Tolkan, izvršni direktor Koalicije za akciju u energiji, koja je organizirala skup i susrete u Washingtonu, kaže da je sve to bila dobra prilika da se mladi uključe u politiku i mijenjaju je, i dodala će nastaviti da rade na tome:

„Ovo je tek početak onoga što možete očekivati od rastućeg pokreta mladih za spasavanje klime, pokreta koji će od Kongresa zahtijevati da na potpis predsjedniku Obami u 2009.godine pošalje najsnažniji mogući prijedlog zakona o klimi."

Premda je na okupljanju bilo na stotine učesnika, neki članovi Kongresa, iako je njihov dolazak bio planiran i potvrđen, otkazali su prisustvo.... zbog snijega.

XS
SM
MD
LG