Linkovi

Nauka: Postoji li "božanska čestica"!?


Znanstvenici u američkom Nacionalnom laboratoriju Fermi, u saveznoj državi Illinois, nadaju se da će upravo oni stići prvi u potrazi za najželjenijim otkrićem u fizici - takozvanom "božanskom" česticom, dakle prije nego što to pođe za rukom znanstvenicima okupljenim u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, poznatoj i po skraćenici CERN, čiji je laboratorijski kompleks (u bukvalnom prevodu) Veliki ubrzivač Hadron izgrađen u neposrednoj blizini Ženeve u Švicarskoj.

U najkraćem, znanstvenici Fermilaba - kako se skraćeno naziva znanstveno-istraživački laboratorij osnovan prije više od četiri desetljeća s ciljem istraživanja krajnjih granica fizike - traženu subatomsku česticu nazivaju "Higgsov boson".

Nobelovac fizičar Leon Lederman o toj čestici govori kao o "božanskoj." Nitko, međutim, još ne zna postoji li ona stvarno. Higgsova čestica, čijim bi se otkrićem moglo objasniti zašto materija ima masu, još je uvijek - teorija.

„Ni na koji način nije apsolutno izvjesno da Higgsova čestica postoji" - kaže Robert Roser, znanstvenik koji pomoću Fermilabovog ubrzivača čestica Tevatron traga za Higgsovim bosonom dodaje:

"Mi izazivamo sudare protona i antiprotona pri velikim brzinama i pokušavamo shvatiti što se događa kao posljedica takvih sudara. Misao vodilja i konačni cilj nam je shvatiti kako je svemir stvoren i kako funkcionira."

Znanstvenici se nadaju da će u ostacima tih subatomskih sudara pri ogromnim brzinama pronaći Higgsovu česticu.

Wade Fisher, takođe znanstvenik Fermilaba, ističe:

"Naš je posao da, pojednostavljeno rečeno, potvrdimo ili odbacimo teorije za koje vjerujemo da moraju biti postavljene kako bi objasnili zašto smo ovdje … zašto materija vrši interakcije kakve vrši … zašto je sve ovakvo kakvim ga sada vidimo."


Akcelerator Tevatron
Desetljećima su znanstvenici sa svih strana svijeta dolazili u Fermilab. Njihova istraživanja u oblasti subatomske fizike rezultirala su otkrićima koja su i dovela do postavljanja teorije o Higgsovom bosonu. No kraj jedne čitave ere, možda i bez otkrića "božanske čestice" najavljen je kada je odlučeno da će ubrzivač čestica Tevatron biti zatvoren 2011. Očekivalo se da će se većina istraživanja u potrazi za Higgsovom česticom prebaciti na mnogo moderniji Veliki ubrzivač Hadron, europskog istraživačkog centra CERN, u Švicarskoj. Sjedinjene Američke Države su u projekt ubrzivača Hadron uložile više od 500 milijuna dolara. No, on je bio pokrenut prošle godine u rujnu, ali je, zbog nezgode, ubrzo bio isključen i do danas još ne radi.

Sada, sa više raspoloživog vremena i sa jedinim ubrzivačem čestica u svijetu sposobnim za stvaranje visokobrzinskih sudara subatomskih čestica, u Fermilabu bi mogao biti dostignut žarko željeni cilj, kaže gospodin Fisher:

"Vrijeme koje imamo sada, dok se ubrzivač Hadron još priprema za rad, za nas je ključno da napravimo što više možemo. Kad Hadron proradi, utrka počinje za pravo i nitko ne može prognozirati tko će prije otkriti Higgsovu česticu."

Znanstvenici Fermilaba se nadaju da će nova američka administracija osigurati Tevatronu financijska sredstva i podršku koja je nedostajala posljednjih godina. Fermilab očekuje izvjesne koristi od paketa ekonomskih poticaja predsjednika Obame, ali u kojoj mjeri, nitko ne zna.

Znanstvenici poput gospodina Rosera nadaju se da će to biti dovoljno da Fermilab prvi stigne do cilja u utrci za dokazom da 'božanska čestica' postoji u zemaljskim dimenzijama:

"Voljeli bismo biti prvi, ali to ni na koji način ne znači da je to i kraj čitave priče. Nama bi to bilo još jedno pero u perjanici otkrića, koje bi okrunilo ovu ustanovu prije nego što Tevatron zatvori vrata i prepusti Europi da preuzme istraživanja krajnih granica fizike."

###

XS
SM
MD
LG