Linkovi

SAD: Borba za pravo na brak osoba istog pola  se nastavlja


Već je prošlo nekoliko mjeseci od izbora, a pitanje zakonske odredbe u američkoj saveznoj državi Kalifornija nazvane Prijedlog 8 opet se zahuktava. Tom odredbom su u Kaliforniji zabranjeni istospolni brakovi. Ovoga tjedna kalifornijski Vrhovni sud održava rasprave, odnosno sudije saslušavaju argumente onih koji tvrde da treba ukinuti zabranu te vrste.

Jennie Olsen i Julie Dorf iz San Franciska su dobar primjer dilema vezanih za osobe istog pola koje odlučile sklopiti brak. Taj par lezbijki, koji ima dvije kćerke protestira protiv Prijedloga 8. Građani Kalifornije su na izborima u novembru glasali i većinom glasova izglasali zabranu istospolnih brakova. Olsenova i Dorfova su našle su se pred mnogim zbunjujućim pitanjima njihovih kćerki, pitanjima na koja je teško odgovoriti:

"Sylvie me je jednostavno upitala... onda ako prođe Prijedlog 8, s kim ja idem.... s mamom Julie ili mamom Jennie...."- kaže Jennie Olsen.

A Julie Dorf dodaje :"Bitne su i riječi, ali isto tako i pravne razlike.... Ako jedna od nas umre, druga ne bi mogla dobiti socijalnu pomoć. I tko će patiti najviše? Naša djeca, naravno."

Oni koji gube nakon usvajanja Prijedloga 8, ipak ne dižu ruke. Zagovornici prava na istospolne brakove pokrenuli su veliku kampanju kako bi poništili rezultat izjašnjavanja o Prijedlogu 8 za koji su građani Kalifornije glasali sa 52 odsto za i 48 protiv, čime je zapravo brak definiran kao zajednica muškarca i žene. Pobornici brakova osoba istog pola tvrde da bi o usvajanju tako bitng zakonskog rješenja trebalo da se za ili protiv izjasni mnogo više građana nego što je to prosta većina. U pitanju je, ističu oni, vrlo bitno ustavno pitanje.

Profesor prava sa sveučilista California Vikram Amar objašnjava:

"Zagovornici ukidanja Prijedloga 8 tvrde da je materija koju tretira toliko bitna da bi trebalo obaviti kompletnu reviziji tog pitanja, a pitanje rješavati samo novim amandmanom. Prijedlog 8 nije iniciran pravno valjano, nije prošao potrebnu pravnu proceduru, te stoga nije ni validan."

Građani Kalifornije su već jednom ranije podržali istu zabranu. Velikom većinom su 2000. godine podržali Prijedlog 22 kojim se brak definira kao zajednica muškarca i žene.

Gradonačelnik San Franciska Gavin Newsom je 2004. je samoinicijativno proglasio istospolne brakove legalnima, tvrdeći da se Prijedlogom 22 krsio državni ustav.

U svibnju 2008. godine Vrhovni sud Kalifornije se složio sa stavom gradonačelnika Newsa. Sud je Prijedlog 22 proglasio protuustavnim je ne pruža ista, potpuno jednaka prava i zaštitu istospolnimospolnim parovima. Nakon te odluke 18 tisuća homoseksualnih parova se vjenčalo, zadovoljstvo gospodina Newsoma, homoseksualne zajednice i onih koji su podržavali pravo na brak osoba istoga pola.

Njihovo raspoloženje se promijenilo nakon što se Prijedlog 8 pojavio na izborima. Podržavali su ga mnogi uticajni vjernici poput, primjera radi, nadbiskupa Georgea Niederauera. On tvrdi da je tradicionalni brak svetinja o koju ne treba mijenjati, davati joj nove dimenzije:

"Za Katoličku crkvu brak je zajednica vjernosti, isključivo muškarca i žene. Zbog njihove spolne komplementarnosti oni mogu dati novi život, odgajati djecu u stabilnoj sredini, kao otac i majka u pravom porodičnom životu."

S druge strane, Julie Dorf misli da nadbiskup ne bi trebao svoje mišljenje nametati izvan crkve.

"Ovo je, s punim pravom pretpostavljam, zemlja gdje su crkva i država odvojeni. Imamo i dvije kategorije braka....crkveni i civilni brak."

Ankete o mišljenju javnosti, provedene nakon usvajanja Prijedloga 8, pokazuju da nacionalni trend ide u prilog homoseksualnih parova.

Takvi rezultati ispitivanja javnosti bi mogli utjecati na odluku Suda. Vrhovni sud Kalifornije je ukinuo zabranu sklapanja međurasnih brakova prije 50 godina, pune dvije decenije prije nego je to isto učinio Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država. Kalifornijski Vrhovni sud istican je kao primjer još jednog presedan kada je prošlog ljeta stao na stanovište da su brakčne zajednice osoba istok pola pravno valjane.

Profesor Amar kaže:

"Sudovi i sudije mogu ponekad ići ipred vremena, ljudi i životne prakse, ali ne previše. Tako na primjer, kada je sudski zabranjena rasna segregacija u školama, kada su ukinute barijere za međurasne brakove, u to vrijeme to se možda činilo prenaglim, presmjelim, ali je već slijedeća generacija na to gledala kao na nešto normalno, kao nešto bogom dano."

Kako rekosmo, sudije Vrhovnog suda Kalifornije ovog tjedna saslušavaju argumente u korist legalizacije brakova osoba istog spola. Presudu će, kako se očekuje, donijeti za 90 dana.

XS
SM
MD
LG