Linkovi

New York: Da li je mjesto konjima i kočijama na ulicama?


Vožnja starinskim kočijama ulicama oko i unutar prostranog Central parka u New Yorku popularna je turistička atrakcija. Ipak, zagovornici poštivanja prava i zaštite životinja vrše protisak da se uvede zabrana vožnje kočijama koje, naravno, vuku konji. Aktivisti organizacije "Prijatelji životinja," čije je sjedište u New Yorku, tvrde da gradska buka i drugi nepovoljni uvjeti u gradu poput New Yorka štete konjima, te da se o njima ne brine na adekvatan način. Prijedlog kojim bi se zakonski zabranila vožnja kočijama predočen je nedavno članovima graskog vijeća. Vlasnici kočija i kočijaši su protiv i tvrde da bi 400 radnih mjesta bilo ugašeno ukoliko bi odgovarajući zakon bio usvojen.

U najkraćem, za mnoge turiste, i Njujorčane naravno, vožnja kočijom je romantičan i atraktivan način viđenja mnogih znamenitosti.

Ali....Editha Birnkrant iz "Prijatelja životinja" ne misli tako:

"Nema tu ništa romantično. To je mučno iskorištavanuje konja koji se zaista ne uklapaju u takvo okruženje."

Brojni prosvjednici takođe misle da zakrčene ulice New Yorka nisu mjesto za konje i kočije.

Gospođa Birnkrant ističe:

"Ono što plaši konje je svakodnevnica New Yorka i danju i noću - velika buka, iznenadne kretnje, sirene, gomile ljudi.... To nije zdravo, humano, sigurno okruženje za konje."

Za sada, konji i kočijaši sačekuju i vozikaju "mušterije" duž zakrčenih ulica srednjeg dijela Manhattan-a. Za 39 dolara, plus bakšiš, porodice, pojedinci, parovi mogu u kočijama i u park i kroz park, oazu mira u jednom od najužurbanijih gradova svijeta.

Sada, uz prijedlog da se zabrani vožnja kočijama, tenzije između prosvjednika koji podržavaju zabranu i kočijaša rastu.

"Joey je 6 godina star i voli svoj posao" - kaže, pokazujući na svog konja, Ian McKeever, kočijaš preko deset godina i dodaje:

"Naše konje svake godine odvodimo na farmu na tri, četiri mjeseca odmora. Ne vuku oni kočije sve i jedan dan u godini. Dozvoljeno nam je sa njima raditi sedam sati dnevno, pet dana u tjednu. I imaju bolju veterinarsku njegu nego većina Njujorčana zdravstvenu."

Bilo je i više nezgoda proteklih godina. Prije dvije godine jedan konj je jurnuo, naletio na automobil i muke su mu morale biti prekraćene. Vlasnici i vozači kočija podržavaju propis o ugradnji kočnica na kočijama i česte preglede ispravnosti. I, naravno, veće cijene usluga te vrste.

Ian McKeever, kao argument više protiv zabrane i tvrdnju da bi zabrana vožnje osiromašila New York za vrijednu atrakciju, navodi:

"Koliko je prošle godine ljudi sjelo u kočije....? Gotovo isto koliko je i onih koji su otišli do Empire State building-a.... To pokazuje koliko je vožnja kočijama atraktivna za vjerenike, za roditelje koji žele da njihova djeca uživaju, za stare koji se vožnjom po parku podsjećaju davno prošle romanse."

Vozači kočija kažu - vožnja je dio povijesti grada. Prosvjednici uzvikuju da bi to trebalo biti samo povijest, ne i sadašnjost.

XS
SM
MD
LG