Linkovi

Visoki američki diplomata u BiH: Dva dobra dana


Brojni sastanci obilježili su posjetu američkog diplomate Stewarta Jonesa Bosni i Hercegovini. Nakon što se jučer susreo sa najvišim državnim dužnosnicima današnji dan protekao je u susretima sa liderima najuticajnijih političkih partija u zemlji:

„Imao sam dva dobra dana ovdje u Sarajevu. Susreo sam se sa više od deset političkih lidera bitnih za situaciju u Bosni i Hercegovini. Imali smo veoma dobre razgovore i ja njihove poruke nosim nazad u Washington. Skoro svi oni izrazili su zabrinutost zbog stanja ovdje, političkih tenzija i većina njih nas je pozvala da se uključimo u pronalaženje rješenja za ovu situaciju."

Nakon što su dnevne novine objavile poruku zabrinutosti američkog državnog sekretara situacijom u Bosni i Hercegovini, gospodin Jones naglašava podršku njegove zemlje naporima ka dogovorima i kompromisima domaćih političkih snaga:

„Podržavamo prudske razgovore jer smatramo da je to veoma pozitivan korak u smislu sastajanja kako bi se pokušao postići kompromis. Također podržavamo ustavni amandman o Brčkom. On predstavlja kompromis i razumjevanje različitih strana. Mislim da je izazov pokrenuti se iz trenutne političke situacije, naći područja dogovora i fokusirati se na poboljšanje državnog procesa odlučivanja, jačanje ekonomije i zaštitu vladavine zakona."

Odvojene razgovore sa tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine američki diplomata prihvata kao realnu situaciju. Ipak, kaže on, i iz takve situacije dobio je kvalitetne ideje koje nosi u glavni grad Sjedinjenih država. Na kraju intervjua za Glas Amerike i poruka građanima BiH:

„Moja poruka građanima Bosne i Hercegovine je da vas mi podržavamo, podržavamo i suverenitet i integritet vaše zemlje. Podržavamo vaše aspiracije da se pridružite evropskim institucijama, euro-atlanskim institucijama. Mislimo da je to samo po sebi veliki cilj. Također mislimo da je to veoma koristan proces, proces koji će pospješiti vladin način donošenja odluka, proces koji će pomoći jačanje vaše ekonomije, ali također i proces koji će poduprijeti vladavinu zakona ovdje u Bosni i Hercegovini. Nastavićemo da vas podržavamo i tražićemo još načina za to."

Prema najavama gospodina Jonesa već iduće sedmice biće nastavljeni diplomatski napori Sjedinjenih Američkih Država da se u političkim razgovorima domaći političari približe dogovoru. Razgovore će voditi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Čarls English.

XS
SM
MD
LG