Linkovi

SAD/Irak: Čekajući 31. avgust iduće godine


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je odlučio i obznanio - borbene jedinice iz Iraka biće povučene za 18 mjeseci, a oko jedne trećine od sadašnjeg broja američkih vojnika ostaće u toj zemlji da bi nastavili sa obukom iračkih snaga sigurnosti i učestvovali u anti-terorističkim operacijama. Irački premijer Nouri al-Maliki je, reagirajući na takvu odluku, izrazio uvjerenje da su oružane snage Iraka u stanju konsolidirati sigurnosno stanje u zemlji.

Plan predsjednika Obame o okončanju borbenih operacija američkih snaga u Iraku do 31. avgusta 2010. godine pozdravili su mnogi drugi Iračani, znani i neznani. Jedan od njih je i pisac Adnan al Fadhli:

"Iračani sada osjećaju olakšanje, jer Irak teži ka potpunoj neovisnosti. Povlačenje Amerikanaca znači tu potpunu neovisnost."

Američko prisustvo izazvalo je jed mnogih Iračana za koji mnogi analitičari kažu da je bio jedan od razloga buntovništva koje je raslo nakon obaranja režima Saddama Husseina 2003. godine.

Odluka o povlačenju borbenih jedinica sada mijenja unutarnje silnice u Iraku smatra Rick Barton, analitičar centra za strateške i međunarodne studije:

"Tri čertvrtine Iračana protivi se prisustvu Amerikana na tlu Iraka. Osjećaju i misle da je povlačenje nephodno. Brinulo ih je stanje okupacije. Sve je bilo u igri."

Osnovni razlog za zadržavanje najvećeg broja borbenih jedinica 18 mjeseci su irački nacionalni izbori, zakazani za decembar ove godine, inače prvi od 2005. Michael O'Hanlon, analitičar instituta Brookings ističe važnost održavanja stabilnosti i nakon što izbori budu obavljeni:

"Drugi po redu izbori za svaku mladu demokratiju su izuzetno bitni jer pokazuju i dokazuju doraslost zemlje u smislu mirnog prenosa vlasti. Niko ne želi da taj proces bude ometen, ne žele to ni Iračani požurivanjem Amerikance na odlazak upravo u trenucima kada je prioritet pomoći nima, Iračanima, da obave mirnu tranziciju."

Uz pomoć na osiguranju političke post-izborne stabilnosti, duže vrijeme povlačenja omogućiće više vremena za obuku pripadnika iračke armije i drugih snaga sigurnosti. Spremnost tih snaga brine i Ali Husseina al-Maylahija, običnog stanovnika Bagdada:

"Podržavam precizno, taktičko povlačenje... onda kada naše oružane snage budu spremne štititi Irak izvana i unutra. Sada još uvijek nisu sposobne i kompletirane… nemamo još zračne i motorizirane snage."

Kada borbene operacije američkih snaga budu okončane krajem avgusta iduće godine, u Iraku će ostati 50-ak hiljada vojnika koji će voditi daljnu obuku iračkih snaga. Gospodin O'Hanlon smatra da te snage imati značajne borbene mogućnosti u slučaju izbijanja nasilja nakon odlaska glavnine američkih vojnika.

A na kraju 2011. godine, u skladu sa sporazumom sa iračkom vladom, iz Iraka će biti povučeni svi američki vojnici.

XS
SM
MD
LG