Linkovi

BiH: Šta sa 1. martom?


Prvi, odnosno 2.mart (jer je prvi dan marta pao u neradni dan), koji su u Federaciji BiH obilježeni nizom svečanosti u znak sjećanja na održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992.godine, odnosno kao Dan nezavisnosti, u Republici Srpskoj su, kao i ranijih godina, protekli uobičajeno….za one koji imaju posla…radno. Najviši zvaničnici ovog entiteta su obavljali redovne poslove, a, primjera radi, u Banjaluci su danas boravili grčki i hrvatski ambasadori.

S obzirom da na državnom nivou nije usvojen zakon o praznicima, gotovo bez izuzetka predstavnici vlasti iz ovog entiteta smatraju da 1.mart ne može biti obilježavan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a posebno ne u Republici Srpskoj.

«Prvi mart je praznik koji se proslavlja u jednom entitetu Bosne i Hercegovine.On sa drugim entitetom, Republikom Srpskom, nema nikakve veze tako da ja smatram da je to običan radni dan» - ističe Dušanka Majkić, koja odnedavno obavlja funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sličnog je mišljenja i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine B i H Lazar Prodanović:

«Prvi mart apsolutno ne znači ništa. Smatram da je to bio jedan od značajnih generatora tragičnih ratnih zbivanja u ovom periodu. Dakle, naša bliska tragična prošlost ne bi trebala biti nešto oko čega bi smo se okupljali. Smatram da bi bilo bitno u Bosni i Hercegovini dogovoriti datume od interesa za sva tri naroda i za sve njene građane. Ovaj datum je negativna asocijacija u svakom pogledu i nemamo nijednog razloga da se ujedinjujemo oko njega. Dakle,za nas to nije niti praznik, niti Dan nezavisnosti. Za nas bi bilo vrlo prihvatljivo da razgovaramo o onome što je u Bosni i Hercegovini zaustavilo rat, dakle to je dejtonsko-pariski mirovni sporazum oko koga i treba tražiti zajednički dogovor o praznicima i značajnim datumima novije istorije.»

Interesantno je da su za razliku od prethodnih godina prvi, odnosno drugi mart u Srebrenici obilježeni radno, dok je potpredsjednik Skupštine opštine Zulfo Salihović danas organizovao svečani prijem kome nisu prisustvovali srpski odbornici. Gospodin Salihović je ocijenio da oni koji ne poštuju Dan nezavisnosti ne zaslužuju da budu na funkcijama na koje su izabrani. Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović saopštio da je obilježavanje 1.marta u suprotnosti sa zakonima Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG