Linkovi

SAD i odnosi prema Iranu: U dogovoru sa saveznicima na Srednjem Istoku


Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da će svaki potez koji će Washington povući prema Teheranu biti dogovoren sa američkim saveznicima na Srednjem Istoku. Ova njena izjava na izrečena arapskom samitu u Sharm el Sheikhu, u Egiptu, uslijedila je nakon što je glasnogovornik State Departmenta rekao da državna tajnica namjerava predočiti plan o novim američko-iranskim odnosima svom kolegi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Arapske zemlje izrazile su zabrinutost zbog moguće dominacije ne-arapskog Irana regionom. Jedan američki zvaničnik koji je želio ostati anoniman, rekao da je američka državna tajnica, privatno govoreći, ocijenila da su male mogućnosti da iranski režim prihvati dijalog sa SAD. Da podsjetimo sadašnji američki predsjednik Barack Obama je, za razliku od najviših zvaničnika prethodne administracije, u više navrata rekao da ne isključuje mogućnost dijaloga sa Iranom, zemljom sa kojom su odnosi dodatno zategnuti zbog nuklernog programa iranskog režima.

U međuvremenu, Iran je odbacio, kao netačnu, tvrdnju najvišeg američkog vojnog zapovjednika Michaela Mullena prema kojoj Iran ima dovoljno materijala da napravi nuklearnu bombu.

XS
SM
MD
LG