Linkovi

Visoki američki diplomata u BiH: Odvojeno sa svakim


U Bosni i Hercegovini, zapravo u Sarajevu, danas je boravio i sa najvišim zvaničnicima razgovarao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stuart Jones. Gospodin Jones se u odvojenim susretima sastao sa članovima Predsjedništva, te predsjedavajućim Vijeća ministara. Nakon tih sastanaka diplomata is SAD je ocijenio da situacija u BiH nije dobra, te da od njegove prošle posjete prethodnog ljeta nije bilo nikakvih pomaka.

U međuvremenu, iz kabineta članova Predsjedništva u javnost su saopštene informacije sa različitim fokusom.

Nakon sastanka sa Nebojšom Radmanovićem, srpskim članom Predsjedništva, akcentirana je potreba ispunjavanja ciljeva i uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Član predsjedništva iz reda hrtvatskog naroda Željko Komšić je, nakon odvojenog sastanka sa američkim gostom, ocijenio je da su nerad, kriminal i nacionalizam osnovni problemi zemlje.

Gospodin Jones je, kako se prenosi se u saopštenju, ocijenio je da "Prudski sporazum" nema supstancu, ali da je sam proces pregovaranja jako bitan, te da SAD podržavaju takve napore. Također je istaknuto da su američki zvaničnici zabrinuta retorikom pojedinih bosanskohercegovačkih političara, te pitanjima vojne i državne imovine.

Poslije sastanka sa Harisom Silajdžićem, bošnjačkim članom Predsjedništva, u javnost izlazi informacija da je potrebno izgraditi državne institucije koje mogu odgovoriti svim zadacima.

Nakon odvojenih sastanaka sa članovima državnog predsjedništva, američki diplomata razgovarao je i sa Nikolom Špirićem, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zaključak sastanka sa gospodinom Špirićem bio je isti kao isa srpskim članom Predsjedništva - potrebno što prije ispuniti uslove za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u zemlji. Tome se dodaje i premijerovo vidjenje da je BiH neophodna, kako je navedeno, kredibilna procjena do sada provedenih reformi i razvijenosti demokratskih kapciteta zemlje.

XS
SM
MD
LG