Linkovi

BiH: Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo u sukobu


Funkcionisanje glavnog grada Bosne i Hercegovine, te sigurnost njegovih građana, mogli bi biti dovedeni je u pitanje, poručeno je danas iz gradske uprave.

Povod za obraćanje javnosti putem konferencije za medije je plan Kantona Sarajevo da ukine finansijska sredstva Gradu. Naime, u narctu budžeta Kantona Sarajevo iz kojeg je prošle godine gradska uprava dobila skoro 11 miliona maraka, za ovu godinu ne predviđa se nikakva finansijska injekcija gradu Sarajevu.

Nove gradske vlasti smatraju da je u pitanju stranačka politika i finansijsko kažnjavanje zbog činjenice da je na lokalnim izborima u gradu pobijedila kantonalna opozicija.

Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, ističe:

„Kanton je grad naprosto prekrižio. Time su ovu gradsku upravu doveli u situaciju da više nije u stanju izvršavati ni osnovne vitalne usluge bez kojih ni jedan, a posebno glavni grad jedne države, ne može funkcionirati. Ovakva odluka kantonalne vlasti će pogoditi sve naše građane i građanke, a posebno djecu i one koji su socijalno i ekonomski najranjiviji."

Dok su gradskom upravom vladale iste stranke kao Kantonom Sarajevo godišnji budžet grada iznosio je oko 30 miliona maraka. Nakon promjene vlasti u gradskoj upravi Kanton planira ukidanje tzv. finansijskog granta.

Marin Ivanišević, prvi čovjek gradske skupštine, je upozorio na neregularnosti u raspodjeli javnih prihoda čime se ugrožava rad gradske uprave. Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo je najbogatiji upravo zbog činjenice da u svom sastavu ima i glavni grad:

„Drugi imaju koeficijent jedan. Samo Kanton Sarajevo ima koeficijent dva. Ako je ovo refleksija tog koeficijenta, to što je predviđeno sada u budžetu Kantona, onda im hvala… Pomogli su nam jako, uzimajući i ono što nam pripada, što su nam državni organi dali donošenjem tog koeficijenta kod raspodjele prihoda po različitim osnovama. Dakle, ovakav odnos je katastrofa."

Problemi u raspodjeli nadležnosti između Grada i Kantona prisutni su već godinama. Kanton Sarajevo obuhvata devet opština, uključujući i četiri gradske, koje su u nadležnosti gradske uprave.

Nove gradske vlasti najavljuju i pravnu bitku za status i finansije koje im, kako kažu, po Ustavu pripadaju. Više detalja o o ovoj priči očekuje se sutra kada će o budžetu raspravljati kantonalna skupština.

XS
SM
MD
LG