Linkovi

Izbor novog predstavnika za BiH: Zastoj u kojem se niko ne usuđuje prognozirati kada i ko


U Briselu niko ne zna, niti je spreman, danas prognozirati kako i kada će se okončati proces izbora visokog, odnosno specijalnog predstavnika za BiH. Nakon američkog odbijanja austrijskog kandidata za to mjesto, dopuštaju se sve mogućosti, od nastavka pregora o istom kandidatu, do potrage za kandidatom koji će biti "po volji" svima.

Ono što je nakon posljednjeg ministarskog skupa u Briselu visoki predstavnik EU Javier Solana, nazvao prcesom koji će se okončati do narednog jutra, postalo je situacija koja je najbliža haotičnoj. Zbog američkog odbijanja za sada je propao pokušaj da se na mjesto visokog predstavnika imenuje Austrijanac Valentij Intzko, a nema ni spremnosti da se ustvrdi kako će on, ipak, otići na novu dužnost u Sarajevo.

Komentarišući pisanje bosanskohercegovačke štampe da bi nekadašnji visoki predstavnik Paddy Asdown mogao opet da se vrati na tu funkciju, izvori u Briselu u nevjerici vrte glavom, tvrdeći da niko Ashdownovo ime nije glasno pomenuo, u kontekstu rješenja sada već preduge drame izbora međunarodnog i evropskog predstavnika u BiH.

Ipak, ne isključuje se da se, ukoliko definitivno ne bude mogućnosti da prođe Austrijanac, u Vijeću ministara EU vrate ostalim kandidatima sa kojima je nedavno obavljen krug razgovora, ali i da razmišljaju o potpuno novim kandidatima. Među njima bi i ime Britanca Paddy Ashdowna moglo doći na sto kao ime mogućeg, po drugi put, predstavnika u BiH.

XS
SM
MD
LG