Linkovi

Špirić o Dodiku: Dobro je... zdrav je...


Sa više od pola godine zakašnjenja Vijeće ministara BiH danas je ispunilo obaveze koje je parlament zemlje preuzeo prilikom prošlogodišnjeg usvajanja zakona iz paketa o reformi policije u BiH. Tako će, tvrdi predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, u naredna tri mjeseca profunkcionisati i agencije za podršku policijskim strukturama.

Prema mišljenju gospodina Špirića konkretni pomaci napravljeni su i ka liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Javnost je obaviještena i o povećanju trgoviskog deficita za više od milijardu maraka.

U najkraćem, Vijeće ministara danas je radilo na više od 20 važnih pitanja za BiH. Ipak najviše pažnje izaziva posljednja afera o izvještaju državne Agencije za istrage i zaštitu o počinjenju krivičnog djela, koji se povezuje sa poslovanjem Vlade Republike Srpske i premijerom tog entiteta.

Prvi čovjek Vijeća ministara tvrdi da nije u njegovoj nadležnosti da govori o mogućnosti da su državni i entitetski budžeti u konkretnom slučaju oštećeni za više od stotinu miliona.

„Nismo ulazili u sadržaj dokumenata. To nam nije bila namjera, da ne bi ušli u ono što nije zadatak Vijeća ministara."

Na brojna novinarska pitanja o slučaju, državni premijer reagovao je nervozno. Zasmetalo mu je često spominjanje njegovog stranačkog šefa:

„Vas interesuje Milorad Dodik, kao cilj i meta. Vidim da vas previše interesuje. Dobro je… zdrav je…. Evo, samo to da znate."

Ukratko, Vijeće ministara je na osnovu izvještaja prvog čovjeka SIPA-e Mirka Lujića zaključilo da je izvještaj SIPA-e dostavljen na nezakonit način

U telefonskom razgovoru sa Tužilaštvom Bi H Glasu Amerike demantovane su riječi državnog premijera. Prema informacijama iz Tužilaštva slične izvještaje ranije su potpisivali i službenici rangirani niže od šefa odjeljenja, što je ovaj put slučaj.

Iako javno tvrdi da mu je bitna dobrobit građana cijele zemlje, premijer Špirić nije želio osuditi verbalno nasilje svog stranačkog šefa prema ljudima i novinarima iz Federacije

„Ja neću da komentarišem bilo čije izjave u ovoj zemlji. To nije moj posao. Dakle, ja sam predsjedavajući Vijeća ministara i pozivam sve da rade u interesu zajedničkog uspjeha ove zemlje."

U hodniku zgrade Parlamenta srećemo prvog čovjeka Stranke demokratske akcije. Za razliku od državng premijera, Sulejman Tihić je u svojim izjavama bio mnogo odmjereniji:

„Lično mislim da nije dobro da bilo ko koga vrijeđa. Pogotovo nije dobro da se bilo koja situacija zloupotrebljava radi podizanja nekih nacionalnih i etničkih tenzija. Nije dobro ni ovaj konkretan slučaj da se toliko politizira. Umjesto kao u svim demokratskim zemljama svijeta, kad se optuži premijer, naprimjer Berluskoni, imaju procedure u parlamentu i procedure u sudovima i mi moramo tako raditi."

Gospodin Tihić zabrinut je trenutnom političkom situacijom. Iako je jedna od ključnih političkih figura u zemlji, ni on nije siguran šta budućnost nosi .

„Ja sam zabrinut zbog trenutne političke situacije. Dugo vremena sam zabrinut. Od rušenja aprilskog paketa stvari su krenule nizbrdo. Prudski proces i sporazum je bio svjetlo na kraju tunela i mi smo počeli da rješavamo određena pitanja važna za BiH. Mislim da je sada i taj proces u dobroj mjeri ugrožen. Vidjećemo kako će se stvari dalje razvijati i potpuno je neprikladna atmosfera za razgovore, za dogovore."

Prema zaduženjima Vijeća ministara za sedam dana direktor SIPE trebalo bi da iznese nove informacije o aferi koja prijeti da blokira svaki politički napredak u zemlji.

XS
SM
MD
LG