Linkovi

Evropski parlament: Produžiti rad Tribunala u Hagu još dvije godine


Belgijska liberalka i članica Evropskog parlamenta Annemie Neyts sačinila je prijedlog po kojem bi Evropski parlament od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo da zatraži da se produži rad Haškog suda, najmanje za dvije godine, kako bi svi postotojeći procesi pred Sudom mogli biti završeni i , što je posebno važno, da Tribunal ne zatvori vrata prije nego što se pred njim nađu preostali optuženici za ratne zločine, prije svega Mladić i Hadžić:

Stav gospođe Neyts je vrlo jasan:

"Mandat Haškog suda bi trebao biti produžen za barem dvije godine. Sadašnji plan je da Sud bude zatvoren do kraja 2010. godine, a sa traženim produžetkom rada bilo bi to do kraja 2012. Razlog produženju je što želimo da Tribunal potpuno završi posao. Još uvijek je pet optuženih kojima nije okončano suđenje I, kao što je to opšte poznato, tu su dva optužena koji su još uvijek na slobodi i duboko smo uvjereni da i njima mora biti suđeno pred Haškim sudom".

Kako je još uvijek otvoreno pitanje kada će se bjegunci naći pred licem pravde, prema prijedlogu gospođe Neyts, moguća su dva scenarija za provođenje sudskog procesa - ili će biti optuženici biti izvedeni pred Sud u vrijeme dok bude u punoj funkciji, ili će i nakon što se formalno okonča rad većeg dijela Suda, ostati u funkciji manji dio osoblja, sudija i arhiva, što bi bilo aktivirano onda kada optuženici konačno budu izručeni i sjednu na klupu za optužene. Inače, u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta se ukazuje kako je ne samo za zatvaranje Suda već i za ukupan proces pomirenja, važna saradnja sudstva država regiona:

O tome poslanica Evropskog parlamenta kaže:

"U našem tekstu preporučujemo da sudstvo država regiona treba da međusobno sarađuje. Vidim da još unvijek postoje pojedini slučajevi poput ekstradicije, koji nisu u potpunosti rasvijetljeni. Sa druge strane, moraju se razmjenjivati dokazi, moraju se razmjenjivati informacije. Mi pozivamo na takvu praksu i ukazujemo da striktno nadgledanje poštivanja takvih principa ostane jedan od kriterija koji govore o tome da li je zemlja-kandidat spremna ili ne da postane punopravni član Unije. Sa te strane je važno, ali vjerujem da je i jako važno sa tačke tako neophodnog pomirenja".


XS
SM
MD
LG