Linkovi

U londonskom restoranu Little Bay: Plati koliko misliš da vrijedi


Vlasnik i osoblje londonskog restorana Little Bay odlučili su se na nesvakidašnji korak - tokom februara gostima koji objeduju kod njih na kraju ne ispostavljaju račun. Restoran se, da i to kažemo, nalazi u neposrednoj blizini Farrindgona, finansijskog centra Londona, tako da gosti Malog zaliva sasvim sigurno znaju što je novac i kako ga racionalno trošiti.

Uobičajena slika ovih dana - ispred restorana povelika grupa gostiju traži mjesto za ručak..... a Little Bay je već skoro popunjen.... i ti gosti, moraju biti odbijeni.

Unutar, kuhari, konobari, serveri žure da spreme i iznesu naručena jela. Nema jelovnika sa cijenama. Gosti će biti zamoljeni da plate onoliko koliko misle da vrijedi ono što su pojeli.

Vlasnik restorana Peter Ilic oduševljen je rezultatom:

"Izuzetno, izuzetno dobar potez. Gostiju je dvostruko više, mnogi moraju biti vraćeni. Ne možemo uslužiti sve. Zarada je dobra."

Gospodin Ilic kaže da gosti plaćaju čak i malo više od onoga što bi iznosio račun. Uz povećanu posjetu restoranu, on razmišlja da neobičnu ponudu produži za još jedan mjesec.

Gostima Malog zaliva dopada se ideja da sami odrede cijenu posluženog jela:

"Idealno bi bilo da platim najmanje što mogu, ali ja ipak nastojim realno procijeniti. To je mala dilema, ali i sjajna ideja."

"Vrlo simpatično, daje ljudima priliku da kušaju jela, da sami odrede cijenu, da dođu ponovo... ako im sve skupa dopada."

"Do sada.... vrlo, vrlo ukusna jela. Zaista uživam objedujući ovdje. Ne znam koliko mnogo, ali ovaj način će restoranu donijeti dosta novca..." - kažu za Glas Amerike tri gosta, slučajno odabrana.

Recesija i u Britaniji biva svakim danom dublja, mnogi restorani, posebno oko finansijskog cetra, otežano posluju. Teško ekonomsko vrijeme, kaže gospodin Ilic, potaklo ga je na ponudu - plati koliko misliš da vrijedi:

"Zarad zadovoljstva gostiju... oni mogu jesti, čak i ako izgube posao."

Vlasnik Little Bay-a poziva i vlasnike drugih restorana da pokušaju na njegov način, ubijeđen da "zvučni" poslovni potezi privlače mušterije koji za svoj novac traže adekvatnu vrijednost.

XS
SM
MD
LG