Linkovi

Predsjednik Obama  u Kongresu: Sjedinjene Američke Države će biti jače nego ranije


„Obnovićemo, oporavićemo se i Sjedinjene Američke Države će biti jače nego ranije" – rečenica je, obećanje i uvjerenje je koje je Barack Obama, 44. predsjednik SAD izrekao na samom početku govora kojeg je uputio, ne samo članovima oba doma Kongresa i brojnim gostima, nego sve i jednom Amerikancu u sve i jednom dijelu Amerike.

Govor gospodina Obame, prvi u zdanju na Capitol Hillu od trenutka kada je 20. januara preuzeo Bijelu kuću, bio je govor o onome što i on, kao predsjednik a i svi drugi, hoće i mogu.

„Težina sadašnje krize neće determinirati sudbinu naše nacije. Odgovori na naše probleme nisu izvan našeg domašaja" – takođe je jasno i glasno rekao gospodin Obama.

Lista obaveza počinje sa radnim mjestom, poslom .... a u narednih dvije godine planom oporavka, koji je nedavno pretočen i u zakonsku obavezu biće sačuvano ili otvoreno 3 i po miliona radnih mjesta. Da Kongres nije prihvatio taj paket mjera Amerika bi gubila mnoga radna mjesta, teškoće bi se gomilale, dugogodišnji deficit bi godinama sputavao ekonomski rast - istakao je u prvom dijelu svog govora predsjednik Obama i zahvalio članovima oba doma Kongresa na naporu definiranja i usvajanja programa, sada zakona o ekonomskom i finasijskom oporavku SAD.

Gospodin Obama je obećao da će za nekoliko dana u Kongres uputiti i prijedlog budžeta. Taj dokument neće biti jednostavno zbir velikog broja strana ili lista programa.

„Na taj dokument gledam drugačije. Vidim ga kao viziju za Ameriku, kao dokument naše budućnosti. Prijedlog bužeta odražava krutu realnot koju smo naslijedili – hiljadu milijardi dolara deficita, finasijsku krizu i recesiju koja nas je već ogromno koštala. I svako od članova Kongresa moraće žrtvovati neke od prioriteta za koje sada neće biti novca. Uključujući i mene" – istakao je, između ostalog, gospodin Obama u dijelu obraćanja u kojem je i najviše govorio o finasijskom aspektu onogo što stoji pred njim, Kongresom, Amerikancima....

Oblasti u koje će SAD, zapravo na čemu će njegov kabinet najviše insistirati i najviše ulagati i uložiti su „apsolutno kritične za našu ekonomsku budućnost. To su energija, zdravstvo i obrazovanje" – rekao je predsjednik Obama.

Da bi američka ekonomija zaista bila transformirana, da bi Amerika bila sigurna, da bi planeta Zemlja bila sačuvana od razornih klimatskih promjena, SAD moraju, ultimativno, bez ikakve dileme, proizvoditi čištu, obnovljivu i profitabilnu energiju.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita predsjednik Obama je iznio gotovo nevjerojatan podatak – troškovi liječenja svakih pola minute uzrokuju bankrot. Do kraja ove godine zbog zdravstvenih troškova milion i po Amerikanaca bi moglo ostati bez krova nad glavom. Zbog toga i drugih poraznih činjenica ne možemo dozvoliti da reforma zdravstvene zaštite bude ostavljena na čekanju – takođe je poruka sinoć izrečena na Capitol Hillu.

Nekoliko argumenata gospodina Obame za treći izazov koji SAD moraju urgentno rješavati takođe su bili vrlo jasni – tek nešto više od polovine Amerikanaca ima diplomu srednje škole, procenat onih koji ne završe taj nivo obrazovanja je jedan od najvećih među industrijskim zemljama, polovina studenata koja se upiše na koledže ne završi ih. Ta i takva „obrazovna" zbivanja su recept za ekonomsko nazadovanje i zbog toga će cilj administracije koju predvodi biti da osigura da svakom djetetu bude pruženo kompletno i kvalitetno obrazovanje „od dana kada je rođeno do zaposljenja, dana kada počinje karijeru" – naglasio je gospodin Obama.

U govoru gospodin Obama je, relativno kratko govorio o Iraku i Afganistanu. Naznačio je da se sada pažljivo preispituje politika u oba rata i da će uskoro najaviti načine i mogućnosti napretka u Iraku kojima bi Irak bio prepušten Iračanim, a SAD odgovorno završile taj rat. Sa zamljama prijateljima i saveznicama administracija će težiti sveobuhvatnoj strategiji za Afganistan i Pakistan, kako bi al Qaeda bila poražena. On, kao predsjednik SAD, neće dozvoliti da teroristi, udaljeni preko pola svijeta, kuju zavjere protiv američkog naroda.

Na kraju obraćanja, gospodin Obama je istakao da je svjestan da neće biti saglasnosti svih o svemu, ali da zna da svaki Amerikanac voli svoju zemlju i želi joj sve najbolje. To jeste i mora biti polazna tačka i kraj svake rasprave kojih će biti u danima koji dolaze. To je temelj na kojem Amerikanci očekuju da oni koji vode zemlju grade zajedništvo.

XS
SM
MD
LG