Linkovi

Govor Baracka Obame u Kongresu: Fokus na ekonomiji


Očekuje se da najveći dio predsjednikovog govora večeras bude posvećen ekonomiji, što je jedna, možda i jedina stvar koja trenutno zabrinjava gotovo sve Amerikance, i za koju stručnjaci kažu da doživljava pad velikom brzinom. Obamini suradnici kažu da će govor biti realna procjena trenutne situacije, ali da će imati i optimističan ton po pitanju budućnosti. To je znak da se predsjednik Obama već našao pod kritikama od strane nekih, među njima i bivšeg predsejdnika Billa Clintona, koji kažu da on mora održati govor koji će biti mješavina realnosti i optimizma.

Predsjednici ulaze na zajedničku sjednicu kongresa kako bi održali svoj prvi veliki govor godine u kojem iznose svoju agendu. Za predsjednika koji se nalazi u svom drugom mandatu, taj se govor obično zove Govor o stanju nacije. Ali tek izabrani predsjednici obično ne održavaju govor o stanju nacije u svom prvom mandatu, jer nisu dovoljno dugo na dužnosti kako bi govorili o postignućima. Predsjednik Obama svoje obraćanje naziva govor kongresu.

Obraćanje kongresu datira još od takozvanog Govora sa prijestolja kojeg su godišnje održavali britanski kraljevi. Ali Amerika se sada suočava sa glavnim pitanjem koje će dominirati govorom predsjednika Obame, a to je ekonomija, koja je sada u drugoj godini recesije.Predsjednik Obama je guvernerima saveznih država dao nagovještaj o onome što će večeras govoriti. On je objasnio kako će 787 milijardi dolara u stimulus paketu pomoći Amerikancima kada su u pitanju radna mjesta.

Ovaj će plan sačuvati ili stvoriti najmanje 3.5 miliona radnih mjesta u svakoj saveznoj državi širom zemlje. On će sačuvati policajce i vatrogasce u akciji,i učitelje u učionicama, rekao je predsejdnik Obama.

Plan se odnosi na zdravstvenu zaštitu.

Djeca sa astmom će lakše disati, stariji neće strahovati da će izgubiti doktore i trudnice sa ograničenim sredstvima neće morati brinuti za zdravlje svojih beba, kaže Barack Obama.

Nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju da više od 60% Amerikanaca podržava predsjednika. Ona je nešto smanjena nakon što su neki republikanci kritizirali stimulus plan. To uključuje i guvernera iz Luizijane Bobbie Jindala, koji će dati zvaničnu republikansku reakciju na predsjednikov govor.

Ono što bi bilo korisno iz Washingtona je manje nepotrebnog trošenja, rekao je guverner Jindal.

Predsjednik Obama je rekao da će do sutra njegova administracija podijeliti više od 15 milijardi dolara medicinske pomoći za 20 miliona siromašnih Amerikanaca. On je obećao i smanjenje poreza za oko $65 mjesečno za najveći broj radničkih obitelji.

Ova je administracija naslijedila dug od hiljadu i 300 milijardi dolara deficita, što je najveći dug u istoriji, rekao je Barack Obama.

Očekuje se da će on večeras iznijeti svoj plan za smanjenje deficita u pola tokom svog prvog mandata, što je potez kojeg pozdravljaju ekonomisti.

Deficiti su problem jer ako se oduže i povećaju, vlada može bankrotirati, kaže ekonomista Paul Krugman.

XS
SM
MD
LG