Linkovi

Pakistan: Mirovna nagodba za dolinu Swat poraz centralne vlade i armije


Ministri vanjskih poslova Afghanistana i Pakistana razgovaraće, ovog tjedna u Washingtonu, sa ključnim zvaničnicima nove američke administracije. Pakistanski ministar Shah Mehmood Qureshi trebalo bi da se susretne i sa državnom tajnicom Hillary Clinton. I taj susret takođe će biti dio analize i formuliranja američke politike prema tom problematičnom regionu.

Sasvim je izvjesno da će na dnevnom redu biti i pitanje mirovnog dogovora pakistanske vlade i talibanskih militanata u dolini Swat, prodručju na sjeverozapadu Pakistana uz granicu sa Afghanistanom. Analitičari i eksperti za južnu Aziju, ovdje u Washingtonu, sa dosta kritike govore o tom mirovnom dogovoru, smatrajući da ukazuje na nemoć pakistanske armije da se uspješno nosi sa militantima.

Događaji na terenu, da tako kažemo, idu svojim tokom.

Primjera radi, u prošli petak, prilikom jedne sahrane na sjeverozapadu Pakistana, bombaš-samoubica ubio je 30 osoba. U obližnoj dolini Swat, donedavno poprištu brojnih napada.... zatišje zbog nagodne pakistanske vlade sa talebanskim militantima. Detalji nisu poznati, osim što je saopšteno da će vlada dozvoliti primjenu ograničenog oblika islamskog prava u zamjenu za mir.

Mnoge pakistanske porodice koje su ranije napustile svoja plodna imanja, kako se sada čini, podržavaju nagodbu. Mohammad Ayaz, jedan od Pakistanaca iz doline Swat kaže:

"Ako vlada dozvoli primjenu šerijatkog prava, ako bude razgovarala sa Talibanima, ako se situacija popravi, vratićemo se na naša imanja."

Haider Mullick, analitičar sa jednog od vašingtonskih univerziteta, smatra da je za žitelje doline Swat stanje sada mnogo bolje:

"U ovom momentu, u najmanju ruku, ne moraju strahovati da će ih pobunjenici ubiti, javno im odsjeći glave i tijela ostaviti da leže 24 sata. Prividan mir je uspostavljen."

Dolina Swat je samo 160 kilometara udaljena od Islamabada. Cilj i pakistanske vlade i armije je mir, vraćanje spokojstva na to područje. U samoj dolini, trvrdolinijaški klerik Sufi Mohammed je taj koji nastoji ubijediti Talibane, koje predvodi njegov zet, da poštuju dogovor.

Seth Jones, analitičar korporacije Rand tvrdi da mirovna nagodba sa Talibanima jača isključivo militante:

"Njihova moć proširila se iz plemeskih regiona Swat, Bajaur i Mohmand i na sam Islamabad. Stoga ja mislim da su pakistanske vojne snage trebale da očiste ta područja od pobunjenika, a ne da pregovaraju."

Američki specijalni izaslanik za region Richard Holbrooke izjavio je da predsjednika Baracka Obamu brine da bi mirovna nagodba sa militantima mogla prerasti u predaju pakistanske vlade.

Analitičari ističu da su nakon i unatoč nagodbe, Talibani, u skladu sa oblikom religije koju zagovaraju i provode, napali i uništili škole za djevojčice, prodavnice muzike, te nastavili sa ubistvima onih koji ne slijede striktnu islamsku dogmu.

Gospodin Mullick ističe:

"To zapravo pokazuje kako se ponašaju i kako će se ponašati. Nagodba sa njima je i pokazatelj slabosti centralne vlade. Uzmeš oružje i boriš se protiv vlasti, a onda vlast pristane da ti da pravo na tvoj oblik vladavine, pravo na tvoj pravni sistem. Takvo shvatanje će se širiti."

General David McKiernan, glavni zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, je takođe zabrinut:

"Vrlo pažljivo ćemo pratiti kako će se nagodba odraziti na pobunu ovdje, sa afganistanske strane granice."

Svi analitičari se slažu o ocjeni da je pakistanska vlada učinila vrlo opasan presedan i da mirovna nagodba za dolinu Swat pokazuje da Pakistan nije u stanju poraziti Talebane, čak ni na tom lokalnom nivou.

XS
SM
MD
LG