Linkovi

BiH: Ponovo na jednoj od stranica NYT


U današnjem izdanju New York Times, nakon mnogo godina, Bosna i Hercegovina je ponovno bila predmetom uredničkog komentara. U tekstu pod naslovom “Raspadanje Bosne” uredništvo uglednog američkog dnevnika poručuje administraciji predsjednika Obame da je vrijeme da dođe do ozbiljnog re-angažiranja Amerike na Balkanu.

Navodeći odlomke iz najnovijeg izvještaja direktora Američke obavještajne agencije Dennisa Blaira prema kojima su napetosti u BiH dostigle nivo neviđen već godinama, a usljed najnovije retorike premijera Republike Srpske Milorada Dodika o pravu Srpske na otcjepljenje, u komentaru New York Timesase ističe da Bosna , na kraju, mora preuzeti odgovornost za samu sebe i svoj opstanak.

Sjedinjene Američke Državeimaju, međutim, uložen veliki interes za to da se Dejtonska BiH ne raspadne. Stoga Washington sa saveznicima mora izraditi plan da spasi Dejtonski sporazum. Urednički komentar u New York Times-u se završava riječima da se “govori da se suradnici predsjednika Obame već bave pitanjem BiH, a odlučnost novoga predsjednika da razvija agresivnu diplomaciju bi mogla osigurati i to da se užasi bosanskog rataviše nikad ne ponove.”

XS
SM
MD
LG