Linkovi

Tužilaštvo BiH: Izvještaj SIPE o Dodiku proći će zakonom predviđenu proceduru


Nakon prošlonedjeljnog izvještaja državne Agencije za istrage i zaštitu u kojem se prema pisanjima medija za krivično djelo oštećenja budžeta terete premijer Republike Srpske i nekoliko njegovih saradnika, u državnom tužilaštvu potvrđeno nam je da će sa ovim predmetom postupati kao i sa svim ostalim, što znači po procedurama te institucije. Nije poznato koliko će procedura na ovom slučaju trajati ali je vidljivo da je istraga poremetila ionako loše političke odnose u zemlji.

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić pojašnjava da podneseni izvještaj može, ali i ne mora rezultirati optužnicom. O tome će na osnovu dokaza Tužilaštvo tek da odluči.

„SIPA nama, kao i ostale agencije za provođenje zakona, redovito, gotovo svakodnevno, dostavlja različita izvješća o počinjenim kaznenim djelima. Izvješće za koje vi pitate dostavljeno je 07.02. ove godine i sa tim izvješćem će se postupati kao i sa svim drugim koja su u radu u Tužiteljstvu BiH."

Ne čekajući zvanični epilog istrage protiv njega i njegovih kolega, premijer Republike Srpske Milorad Dodik je u Banja Luci odlučio napasti ….. Proglasivši urotu protiv Republike Srpske, jedna od meta njegovog verbalnog napada bio je novinar Federalne televizije:„Jeste, napravio sam i ponosan sam na ovaj objekat što sam napravio. Znam da to vas i nervira iz FBiH. Napravio sam baš zato da vas nervira iz FBIH, vas gospodine Vidoviću, tebe lično. Da te stvarno nervira, volio bih da dobiješ pritisak da ti otkaže srce i sve ostalo zato što smo napravili ovu zgradu." (riječ je o novoj gradi vlade RS ispred koje je gospodin Dodik stajao dok je izgovarao navedene riječi).

U Federalnoj televiziji kažu da će nakon uredničkog kolegija odlučiti o načinu na koji će reagovati na premijerovo ponašanje.

Osim novinara iz Federacije meta verbalnog nasilja premijera Dodika bili su i službenici državnog Tužilaštva i Suda. Istragu protiv njega proglasio je napadom na Republiku Srpsku:

„Što se tiče Tužilaštva, stranih sudija, tužioca koji imaju 20.000 KM koji sada žele da se obračunavaju sa Republikom Srpskom prije svega, ja to tako doživljavam, naravno. Neki će reći da je to drukčije."

U Uredu visokog predstavnika, stiče se utisak, ne brinu mnogo zbog agresivnih javnih istupa premijera Dodika. Kažu da je njegova retorika poznata od ranije, ali i da će zadnju riječ ipak imati sudske institucije. Oleg Milišić, portparol OHR-a ističe:

„Institucije se moraju poštivati i, naravno, to se očekuje. Isto tako institucije moraju provesti zakon. Jasno je da je BiH kompliciran slučaj i zato međunarodna zajednica i Evropska unija blisko prate situaciju koja se razvija unutar države."

Javnost Bosne i Hercegovine, inače, je već mjesecima svjedok verbalnih napada vladajućih političara iz Republike Srpske na sudske institucije države.

Situacija se dodatno zaoštrila nakon što je pred kraj prošle godine Agencija za istrage i zaštitu izuzela dokumentaciju o izgradnji zgrade entitetske vlade i autoputa koji je ta vlada finansirala.

Istraga SIPE je završena, a upravo njeni rezultati navodno se nalaze u izvještaju koji je prošle sedmice dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prema pisanjima različitih medija u izvještaju stoji da se premijer, neki ministri i biznismeni sa kojima je Vlada Republike Srpske sarađivala, terete za oštećenje državnog i entitetskog budžeta za više od 140 miliona maraka.

U narednom periodu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na osnovu dokaza će, ili podići optužnicu, ili će slučaj proglasiti neosnovanim.

XS
SM
MD
LG