Linkovi

BiH: Predstavljen prijedlog teksta državne himne


U Sarajevu je danas objavljen prijedlog teksta državne himne. Članovi komisije, političari, pjesnici i muzikolozi kažu da je prijedlog usvojen jednoglasno, te ističu da je njihov rad pratila pozitivna i atmosfera spremnosti na kompromis. Prijedlog teksta himne biće upućen Vijeću ministara, nakon čega bi se o njemu trebao izjasniti i državni parlament.

Iako se sa prijedlogom himne kasni dva mjeseca, članovi komisije koji su je danas predstavili javnosti zračili su zadovoljstvom zbog obavljenog posla. Tekst je kažu u komisiji rezultat stapanja dva prijedloga, od njih više od 300 koliko ih je bilo prijavljeno.

Riječi himne predočene su na primjeren način…. otpjevala ih je Dragica Panić Kašanski, etnomuzikolog:

„Ti si svjetlost duše, vječne vatre plam, majko naša zemljo Bosno, tebi pripadam.

Divno plavo nebo Hercegovine, u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine.

Ponosna i slavna, Krajina predaka. Živjećeš u srcu našem, dovijeka.

Pokoljenja tvoja, kazuju jedno: Mi idemo u budućnost, zajedno!"

Hilmo Neimarlija, predsjednik Komisije za izbor teksta himne, govoreći o radu komisije istakao je, između ostalog, i ovo:

„Trebalo je, da kažem, uskladiti politički sadržaj teksta himne i estetski dobiti uvjerljiv njezin oblik. I uspjeli smo da dođemo do rješenja zahvaljujući činjnenici da smo svi, kao članovi komisije, dijelili vjeru u mogući uspješan rezultat našega rada."

Mile Stojić, član Komisije, o samo tetsku govori ovako:

Tekst nijedne himne na svijetu nije baš neka velika umjetnost. Ta himna uvijek govori o zemlji, neke himne više govore o povijesti, neke više o ljepotama. Mi smo bacili akcenat na ljepote naše zemlje na sve njene krajeve i došli smo do jednog rjepšenja koje su svi prihvatili, koje je rezultat jednog kompromisa."

Ni Dušan Šestić, koautor prijedloga teksta himne Bosne i Hercegovine, nije krio zadovoljstvo:

„ Ja lično zbog toga osjećam veliku profesionalnu satisfakciju i mislim da možemo svi biti zadovoljni. Naša generacija svakako treba da bude zadovoljna. Ako potonje generacije, mladi prihvate ovu himnu kao svoju, kao nešto zajedniško, to će biti veliki razlog da budem i lično veoma sretan."

Gospodin Šestić i Benjamin Isović autori su teksta prijedloga državne himne i ukoliko prijedlog bude prihvaćen njih dvojica će podijeliti nagradu od 30.000 KM.

XS
SM
MD
LG