Linkovi

Administracija predsjednika Obame kritički preispituje ratnu strategiju u Afganistanu


Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Afganistan i Pakistan, Richard Holbrooke kaže da obje zemlje sljedeće sedmice šalju svoje delegacije u Washington radi preispitivanja regionalne strategije. U isto vrijeme je predsjednik Barack Obama saopćio da šalje na hiljade novih vojnika da se bore u Afganistanu. Kako za Glas Amerike izvještava, Ravi Khanna, eksperti za Južnu Aziju pozivaju na promjene u američkom vodjenju rata i odnosima prema vladi Afganistana.

Vojnici NATO snaga su izvršili prepad na tvornicu droga u jakom uporištu Talibana na jugu Afganistana. Pokrajina Helmand je dio, kako vrhovni zapovjednik američkih oružanih snaga kaže "nestabilnog juga", gdje on želi uputiti dodatnih 17 hiljada vojnika.

General David McKiernan je u srijedu o tome govorio u Washingtonu.

"Čak i sa ovim pojačanjem, 2009-ta će biti teška godina. Ključni problem je siromaštvo, nepismenost i nasilje koje hara tom zemljom posljednje tri decenije, i to se ne može brzo riješiti", kaže general McKiernan.

Administracija predsjednika Obame kritički preispituje ratnu strategiju u Afganistanu, što eksperti za Južnu Aziju pozdravljaju.

Expert za Afganistan, Seth Jones iz istraživačke Rand Corporacije, kaže da Amerika treba podsticati jačanje afganistanskih snaga. On kaže da pritisak treba izvršiti...

"...da te snage ne vode američki rat, da ne vode unilateralne operacije. Da one u krajnjoj liniji grade lokalne kapacitete kako bi se nosili sa militantima u Afganistanu i isto tako pomagali, gdje je to odgovarajuće, u Pakistanu."

Jones kaže da su slični američki napori u prve dvije godine rata bili efektivni.

Neki analitičari smatraju da bi NATO snage trebale djelovati kao savjetnici lokalnim snagama koje bi trebale čistiti teritorije od militanata i držati ih.

John Nagl iz Centra za novu američku sigurnost objašnjava kako on vidi efektivnu borbu protiv pobunjenika.

"Snage za borbu protiv pobunjenika očiste odredjenu teritoriju koju onda neko drži, najbolje bi bilo da su to nacionalne snage domaćina. I onda, pod okriljem te sigurnosti, civlne agencije kako te zemlje, tako i medjunarodne zajednice grade bolje društvo i bolju budućnost."

Umjesto pomaganja vrhu afganistanske vlade, američki zvaničnici kažu da će se sada fokusirati na pomoć lokalnim institucijama.

Haider Mullick sa Univerziteta Udruženih specijalnih operacija podstiče kreatore politike da pokrajinama daju ograničenu autonomiju kako bi donjeli vlastite zakone.

"Tako će se sve više afganistanaca vezivati za te propise i shvaćati da je riječ o labavoj federaciji, i da pokrajine mogu uživati odredjeni nivo autonomije."

General McKiernan kaže da će nasilje rasti još neko vrijeme i da očekuje da će američke snage ostati u Afganistanu narednih tri do pet godina.

Ali predsjednik Obama kaže da će bilo kakvo novo rasporedjivanje američkih vojnika usljediti jedino nakon kritičke procjene, koja će uključiti regionlanu strategiju, u što će biti uključeni Pakistan, Indija i Rusija.

XS
SM
MD
LG