Linkovi

BiH: Izvještaj SIPA-e o višemilionskim štetama po budžet RS i BiH u državnom tužilaštvuTužilaštvo Bosne i Hercegovine u posjedu je izvještaja Agencije za istragu i zaštite u kojem se veći broj osoba optužuje za krivično djelo višemilionskog oštećenja budžeta entiteta Republika Srpska te države BiH, potvrdjeno je Glasu Amerike u Tužilaštvu BiH.

Mediji objavljuju da je u prijavi i ime premijera Republike Srpske Milorada Dodika, nekih ministara iz njegove vlade kao i nekih poslovnih ljudi iz Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske izvještaj SIPA-e nazvao je zloupotrebom, kako je rekao, nekih sektaških grupa u Bosni i Hercegovini. Kao argument za to Dodik navodi informaciju da o slanju i primitku izvještaja, navodno, nisu upoznati ni direktor Agencije za istrage i zaštitu Mirko Lujić, ni glavni tužilac tužilac Milorad Barašanin.

Za, kako kaže „ujdurmu protiv njega“ Dodik optužuje zamjenika direktora za istrage i zaštitu Dragana Lukača,te medije iz Federacije BiH. Dodik je također izjavio da sada nema ni jedan razlog da vjeruje institucijama Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno Glasu Amerike u Tužlaštvu BiH, izvještaj je dostavljen prije dva dana, ali o tome, uprkos predviđenim procedurama, nije obavješten glavni tužilac. Nakon što je za prijavu saznao od novinara, glavni tužilac Milorad Barašanin sproveo je internu istragu koja je pokazala da je prijava stigla u Odjeljenje za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu Mirko Lujić večeras je medijima izjavio da nije znao za izvješta, te da ga je bez njegovog znanja uputio zamjenik direktora Agencije Dragan Lukač, kojeg je javno optužio za neprofesionalnost i kršenje procedura.

Dragan Lukač , zamjenik direktora SIPA-e, koji je potpisao sporni izvještaj, je za Glas Amerike večeras izjavio da je izvještaj upućen na isti način i prema istim procedurama kao i, kako tvrdi Lukač, desetine drugih prije njega. O tome, kaže Lukač, on navodno ima i dokaz, pečat Tužilaštva dobijen prilikom zaprimanja izvještaja. Lukač je, kaže, začuđen javnim izjavama svog nadređenog za koje smatra da ne mogu donijeti pozitivan ishod. Izjave direktora Lujića u kojima on svog zamjenika optužuje za neprofesionalnost, Lukač je nazvao pokušajem Lujićevog javnog pravdanja premijeru Republike Srpske.

Prema pisanjima agencija, u izveštaju navodno stoji da su Milorad Dodik, neki ministri iz njegove vlade, kao i neki poslovni ljudi, budžet Republike Srpske i Bosne i Hercegovine oštetili za 145 miliona maraka.

Portparol tužilaštva Boris Grubešić za Glas Amerike je izjavio da će se sa ovom prijavom postupati kao i sa svim drugim, i da se u narednom periodu može očekivato očitovanje državnog tužlaštva o informacijama navedenim u izvještaju SIPA-e.

Ukoliko se državno Tužilaštvo uvjeri u osnovanost navoda iz izvještaja SIPA-e, dužno je protiv osoba koje se terete za krivično djelo podići i optužnicu.

Portparol Tužilaštva nije želio špekulisati o tome koliko dugo bi procedura provjere u mogla trajati.


XS
SM
MD
LG