Linkovi

Svjetska ekonomska kriza: Naravno.... stiže i u BiH


Nevolje izazvane svjetskom ekonomskom krizom sve su vidljivija i u Bosni i Hercegovni. Radnici svakodnevno ostaju bez posla, a aktivnosti na velikim građevinskim poduhvatima u glavnom gradu svakim danom sve su slabije.

Igor Gavran, koji se u vanjskotrgovinskoj komori BiH bavi makroekonomskim analizama godinu koja je ispred nas vidi u pesimističnom svjetlu. Udar na ionako slabu ekonomiju zemlje, tvrdi gospodin Gavran, donijeće mnogo problema njenim stanovnicima:

„Realni sektor koji jeste nosilac naše privrede, prije svega metalski sektor, građevinartvo i druge proizvodne djelatnosti ozbiljno su pogođene i to možemo vidjeti na pokazateljima izvoza, industrijske proizvodnje, a na žalost i na sve manjem broju zaposlenih."

On tvrdi da će sama država pretrpjeti ekonomske štete kojima se ne može oduprijeti, ali i da vlasti ne uspijevaju izaći sa konkretnim rješenjima:

„Osim što se još uvijek ne predviđaju konkretne mjere, već se prije svega deklarativno govori o reformi javne uprave i nekim procesima koji traju više godina, i koji apsoluno ne mogu biti spasenje za ovu situaciju, i to se radi odvojeno parcijalno… Čak se daju neke najave potpuno nevjerovatnih mogućnosti …. kao da će iduća godina biti prosperitetna u jednom dijelu države dok će u drugom vladati kriza, što je potpuno nevjerovatno i nemoguće. Ono što se sada poduzima ne daje nikakvu nadu u optimizam."

Eldar Dizdarević, voditelj jedne ekonomske web-stranice „Investitor," kaže da je udar svjetske ekonomske krize sada jasno vidljiv na tržištu nekretnina i ističe da su, odnosu na vrijeme prije krize, te cijene u stalnom su padu:

„Pošto su krediti poskupjeli dolazi do pada potrošnje. Znači, ljudi manje kupuju stanove, manje kupuju auta i to se, naravno, odražava na industriju i ekonomiju BiH. Tako da već sad, na početku 2009. godine, imamo osjetan pad potražnje za stanovima, što se automatski reflektira i na cijenu stanova."

Obojica analitičara slažu se u u činjenici da će kriza potrajati još najmanje godinu dana.

Gospodin Dizdarević precizira:

„Prosjek u Evropi i svijetu… plus naši uslovi 6-9 mjeseci. Znači, ono što bi se desilo u Evropi za 12 mjeseci, dodajte još 6 mjeseci vremena zbog tog kašnjenja efekata po BiH."

Gospodin Gavran je, po „računici" koju iznosi malo veći pesimista:

„Eventualno u drugoj polovini ili krajem ove godine može doći do ublažavanja krize, a tek u 2010. godini do nekog većeg zaokreta i oporavka ekonomije. BiH, kao daleko osjetljivija na sve promjene u svijetu, na žalost možda može očekivati tek u drugoj polovini 2010. neki značajniji oporavak. A pitanje je, ako se ništa ne učini da se situacija poboljša i negativni problemi spriječe, koliko će naših kompanija ostati sposobno za taj oporavak."

Prema mišljenju stručnjaka i analitičara najbolji način suprostavljanja svjetskoj ekonomskoj krizi je okretanje kupaca ka domaćim proizvodima. Na taj način, tvrde ekonomisti, moguće je ublažiti njene efekte, ali i pomoći ionako slaboj domaćoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG