Linkovi

Rezolucija američkog Kongresa o BiH: Potrebno je pažljivo proučiti tekst čije se usvajanje očekuje


Rezolucija o neophodnosti promjena ustava BiH uskoro bi se mogla naći u američkom Kongresu. Sponzori rezolucije su kongresmen Berman Howard, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa, zatim kongresmen Alcee Hastings, predsjedavajući Helsinškog komiteta za ljudska prava, kongresmeni Russ Carnahan i Christopher Smith, kopredsjedavajući Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu, te kongresmeni Robert Wexler, Jeff Fortenbery, Eliot Engel, Mark Kirk i Earl Pomeroy.

Rezolucija se vodi pod brojem 171 i uskoro bi trebala biti na raspravi na Komitetu za vanjsku politiku, a potom i u redovnoj proceduri usvajanja. O tome je javnost krajem prošle sedmice obavjestilo Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće iz Washingtona, čiji je potpredsjednik Tarik Bilalbegović bio gost sinoćnje (srijeda, 18, februar) emisije Glasa Amerike, Programa na jezicima naroda u BiH.

U okviru razgovora koji je vodila urednica emisije Džeilana Pećanin Allison emitirali smo i izvještaj našeg dopisnika iz Banjaluke Dragana Stegića o reakcijama zvaničnika Republike Srpske povodom najavljene reolucije. Gospodin Bilalbegović je, osim predstavljanja osnovnog sadržaja rezolucije, ukratko prokomentirao i spomenute reakcije.

Kompletan taj dio, dio koji se odnosi na rezoluciju, izdvojili smo iz naše emisije i sada ga, poštovani čitatelji, možete vidjeti i na našoj web stranici.

XS
SM
MD
LG