Linkovi

Brussels: Stiže najbrojnija delegacija BiH


Do sada jedna od najvećih bosanskohercegovačkih delegacija započeće sutra razgovore sa evropskim zvaničnicima o tome gdje se trenutno nalazi BiH, i, što je još važnije, šta js treba da čini kako bi se što prije i što bezbolnije pridružila evropskoj matici.

Gosti iz BiH, njih 40 u zvaničnoj delegaciji, trebali bi pojasniti domaćinima iz Direktorata Evropske komisije za proširenje gdje se tačno nalazi zemlja na putu prema ostvarivanju opštih reformi i u procesu približavanja Evropi. To je nimalo lak zadatak, uz već poznate evropske zamjerke za usporene reforme, nedovoljne napore na usaglašavanju sa evropskim normama koje se protežu od bolje funkcionalnosti države do efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Nekoliko je ključnih tema, poput pomirenja i regionalne saradnje, ustava i upravljanja, jačanja administrativnih kapaciteta, civilnog društva i ljudskih prava…. Eksperte Evropske komisije posebno zanimaju i pitanja saradnje sa Haškim sudom koja stoji kao obaveza na kojoj Evropska unija insistira kod svih država regiona.

Očekuje se i razgovar o ustavnim reformama, koje, a to je više puta naglašeno, nisu direktan evropski uslov, ali jesu neophodne ukoliko se želi uspješno odgovoriti krupnim zahtjevima.

Poslanica Evropskog parlamenta iz Švedske Anna Ibrišagić za Glas Amerike kaže:

"Ostaje mnogo posla da se dobije kandidatski status, pa odredi datum za početak pregovora… pa tek onda treba da se otvore pregovori, da se otvore sva ta poglavlja i da se uspješno zatvore. jedno po jedno. To je ogroman posao i ponekad mi se čini da u BiH postoji mišljenje da je to sve tako na dohvat ruke i da će se manje, više samo od sebe napraviti. Međutim, potrebni su napori kompletne zajednice, kompletnog društva. Potrebna je opredijeljenost, a opredijeljenost znači prioritete, a prioriteti znače ne baviti se sitnicama, nego se usaglasiti o onome što je trenutno neophodno. Međunardna zajednica je vrlo jasna u zahtjevima, ostaje da vidimo kolika je spremnost u BiH."

Evropska komisija će, sa svoje strane, nedugo nakon sutrašnjeg skupa uobličiti svoje viđenje onoga što je neophodno učniti kako bi se BiH što prije osposobila za ozbiljan i zahtjevan put u evropske integracije.

XS
SM
MD
LG