Linkovi

Kosovo: Prva godišnjica proglašenja nezavisnosti


Albanci na Kosovu su proslavili prvu godišnjicu proglašenja nezavisnosti, dok vlada u Prištini i dalje nastoji dokazati da je Kosovo uspješna država.

U Prištini, ulice su dekorirane sa državnom zastavom u plavo-žutoj boji, zajedno sa državnom zastavom Albanije. Nakon proglašenja nezavisnosti 17 februara 2008, samo 54 zemlje su zvanično diplomatski priznale Kosovo. Među njima su male zemlje koje nemaju veliki utjecaj u svijetu, kao što su Mikronezija i Marshall Islands. 22 od 27 zemalja EU su priznale Kosovo. Nezaposlenost je još uvijek velika, oko 45%, a međunarodna ulaganja ne dolaze u zemlju gdje još uvijek eksplodiraju bombe u sjevernim dijelovima podjeljenim između Srba i Albanaca.

Puno toga se promijenilo, ali ne previše. Vjerujem da će biti bolje. Ne možete očekivati se se stvari promijene preko noći, to se ne bi desilo ni u jednoj zemlji koja je tek postala nezavisna. Ali biće bolje, kaže Albanac Besmir Behluli.

U Beogradu, Srbi još uvijek ignoriraju nezavisnost Kosova.Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je još u petak rekao da je uvjeren da se niko u bližoj budućnosti neće sjećati ovog datuma.

XS
SM
MD
LG