Linkovi

SDS: Politički avanturizam Milorada Dodika


Očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma je jedina i najbolja garancija očuvanja teritorijalnog integriteta Republike Srpske - poručili su danas u Banjaluci predstavnici opozicione Srpske demokratske stranke, reagujući na inicijativu lidera SNSD-a Milorada Dodika o federalizaciji Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan tim povodom naglašava:

«Premijer Dodik svakodnevno zbunjuje javnost novim inicijativama i mi smatramo da je to jedan politički avanturizam koji je potpuno nepotreban Republici Srpskoj. Trenutni odnos snaga, i u međunarodnoj zajednici i ukupno govoreći u regionu, zahtijevaju ili ukazuju na potrebu da se ispoštuje dejtonska pozicija Republike Srpske, odnosno, da se pokuša sve uraditi da se čak i ona ovlaštenja koja su prenesena, a koja su bila izvorno data Dejtonskim sporazumom, vrate i da je to, trenutno, najbolja pozicija Republike Srpske u ovom momentu.»

U SDS-u osuđuju Milorada Dodika zbog toga što, kako kažu, sam odlučuje o budućnosti Republike Srpske i to u dogovoru sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

«Tihić u svom stilu govori da je ovo proces koji će se odvijati u fazama.Međutim, mi znamo da je ta ustavna priča završena i da je sada jedino preostalo kako i na koji način to saopštiti javnosti sa što manjim posljedicama i reakcijama» -dodaje gospodin Ćuzulan.

Inače, premijer Republike Srpske Milorad Dodik je ovih dana predstavio tezu o uređenju Bosne i Hercegovine kao saveza država, sastavljene od tri federalne jedinice, a uoči nastavka pregovora o ključnim politčkim pitanjima sa liderima SDASulejmanom Tihićem i HDZ-a Draganom Čovićem. Istovremeno iz HDZ-a stižu informacije da bi za ovu stranku bilo prihvatljivo uređenje BiH koja bi se sastojala od tri ili četiri jedinice, dok u SDA ovo smatraju nerealnim i zastupaju tezu o organizaciji Bosne i Hercegovine sastavljene od četiri ili pet ekonomskih regija. Ipak, čini se da će sve biti mnogo jasnije nakon nove runde političkih pregovora Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića koji bi se trebali sastati 21.februara u Mostaru.

XS
SM
MD
LG