Linkovi

Hillary Clinton u Japanu: Američko-japansko savezništvo temeljni oslonac globalne diplomatije službenog Washingtona


Američka državna tajnica Hillary Clinton istakla je, na ceremojiji dobrodošlice koja joj je priređena na tokijskom aerodromu, da je američko-japansko savezništvo temeljni oslonac globalne diplomatije službenog Washingtona. Posjeta Japanu je prvo zvanično putovanje u inostranstvo gospođe Clinton nakon preuzimanja čelne funkcije u State departmentu.

Osim Japana, ona će posjetiti i Indoneziju, Južnu Koreju i Kinu. Odlazak u spomenute zemlje i razgovori sa njihovim najvišim zvaničnicima pokazuju, kako je istakla nova državna tajnica, da administracija predsjednika Baracka Obame smatra odnose sa državama južno-pacifičkog regiona nezamjenjivim kada je u pitanju rješavanje svjetskih izazova.

Gospođa Clinton će tokom sutrašnjeg dana razovarati sa japanskim liderima. Osim razgovora o načinima borbe protiv globalne ekonomske krize, dvije strane će razmotriti i mogućnost oživljavanja šestostranih razgovora o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, te klimatskim promjenama i situaciji u Afganistanu i Pakistanu.

Japanski mediji navode da bi gospođa Clinton mogla dogovoriti susret predsjednika SAD Baracka Obame sa japanskim premijerom Taro Aso-om. Oni bi se, kako se očekuje, mogli susresti tokom marta. Takođe se očekuje da bi gospođa Clinton mogla potpisati sporazum o premještanju 8.000 američkih vojnika sa ostrva Okinawa na jugu Japana na američki otok Guam.

Japanski mediji su dolazak američke državne tajnice pozdravili i ocijenili kao znak da Washington želi održati jake veze sa Tokijem, unatoč američkom nastojanju da i sa Kinom ostvari tješnje veze. Govoreći tokom leta za Japan, gospođa Clinton je rekla da će se u razgovorima sa kineskim zvaničnicima usresrediti na ekonomska pitanja, klimatske promjene, sprečavanje trgovine nuklernim materijalima i tehnologijom i na poštivanje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG