Linkovi

Obamin plan stimulisanja ekonomije i Rooseveltov New Deal


Financijski izuzetno obiman plan predsjednika Baracka Obame na oporavku ekonomije pokrenuo je rasprave o efektivnosti masivnih vladinih programa na podsticaju opadajuće ekonomije. Posebno se tim povodom ponovo analizira najveće proširenje uloga vlade u američkom društvu - New Deal kojeg je pokrenuo Franklin Roosevelt tokom Velike depresije 1930-tih. Za Glas Amerike izvještava Michael Bowman.

Milioni gladnih, bez posla, i bilo kakvog rješenja na pomolu. To su slike Velike depresije koje se, kaže predsjednik Obama, ne smiju ponoviti. Osnovu njegovog poziva za najveći plan podsticaja ekonomije u američkoj istoriji je vjerovanje da vlada mora intervenirati kada opada privatni sektor.

"Sa privatnim sektorom, toliko oslabljenim ovom recesijom, federalna vlada je jedina ostala sa sredstvima da našoj ekonomiji vrati život. Jedino vlada može prekinuti ovaj opasni ciklus u kojem ljudi gubeći posao manje troše što vodi još većem gubitku poslova", kaže predsjednik Obama.

To je slično vjerovanju koje je vodilo predsjednika Roosavelta tokom Velike Depresije 1930-tih da pokrene brojne javne radove. Kada je on preuzeo ured 1933, nezaposlenost je bila oko 25 posto.

Franklin Roosevelt, bivši predsjednik SASD:
"Naš je najveći zadatak vratiti ljude na posao."

Roosevelt je takodjer nastojao stvoriti mrežu socijalne sigurnosti. Mnoge od Rooseveltovih inicijativa danas su ključni dijelovi američke ekonomije, uključujući vladinu nadoknadu za nezaposlenost i fondove za penzije.

Medjutim, debate se nastavljaju, da li je New Deal spasio Sjedinjene Države od depresije, umanjio njene posljedice, ili je naprotiv učinio gorom. O tome je bilo riječi i tokom rasprava u Kongresu o Obaminom paketu podsticaja ekonomije.

Nekoliko Republikanaca su se protivili Obaminom planu tvrdeći da je New Deal depresiju učinio dužom i gorom namećući narodu veći vladin teret. Oni kažu da Obamin plan pravi istu grešku.

Ekonomista Dan Mitchell iz CATO Instituta se slaže:
"New Deal je Veliku depresiju produžio na sedam godina. Mi ne bi trebali sljediti taj neuspješan model. To što je uradjeno 1930-tih je primjer šta ne treba raditi, jer sva ta mješanja vlade, sve te intervencije, veće stope poreza, povećanje potrošnje vlade spriječava oporavak ekonomije. Političari staju na put privatnom sektoru", smatra Mitchell.

Drugi medjutim izvlače drugačiji zaključak - tvrdeći da New Deal nije bio dovoljno velik, ili direktan da prevlada tadašnje izazove. Oni ukazuju da je potrošnja vlade tokom Drugog svjetskog rata umanjila sredstva za New Deal, i praktično iskorjenila nezaposlenost u nekoliko mjeseci.

Istoričar sa Columbia Univerziteta, Alan Brinkley je mnogo pisao o projektu New Deal i njegovim poukama za danas.

"Sredstva za New Deal nisu nikada bila dovoljno velika da nadoknade gubitak bogatstva kojeg je stvorila depresija. Ukoliko želite suzbiti veliku recesiju, morate poduzeti velike mjere kako bi podstakli ekonomske aktivnosti. I mislim da je to namjera Obaminog paketa stimulisanja ekonomije", smatra Brinkley.

Obamin stimulativni paket polazi od takozvane Keynesianske ekonomske teorije, koja zagovara povećanu intervenciju vlade kada ekonomija opada. Ukoliko Obamin plan postane zakon, sigurno je da će ga ekonomisti i zagovornici svih ekonomskih terorija pažljivo pratiti i proučavati.

XS
SM
MD
LG