Linkovi

BiH: Imaju li entiteti prava na predstavništva u inostranstvu


Četrnaest godina prošlo je od uspostavljanja dejtonskog ustroja Bosne i Hercegovine, a zemlja se još uvijek suočava sa nedorečenostima takve organizacije države. Zbog nedorečenosti i nepreciznosti ustavnog okvira, između države i entiteta vodi se stalna bitka za nadležnosti. I otvaranje predstavništva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Briselu još jednom ukazuje na organizacione probleme države Bosna i Hercegovina.

Prema Ustavu BiH za vođenje vanjske politike zemlje zaduženi su Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova. Entitetima je dopušteno pravo da osnivaju ekonomska i kulturna predstavništva. Vlasti Republike Srpske tvrde da je svih pet do sada otvorenih predstavništava u funkciji promoviranja ekonomije i kulture, ali neki političari iz Federacije ne vjeruju u to.

Savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir Arnaut ranije je izjavio da je za otvaranje predstavništava entiteta u drugim zemljama potrebno imati dozvolu državnog parlamenta. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik odbacuje takvu ocjenu, tvrdeći da je to bez dozvole uradio i Kanton Sarajevo.

Državni premijer Nikola Špirić, stranački „podređen" premijeru RS, kao i njegov stranački šef podržava otvaranje predstavništva Republike Srpske u Briselu.

„Podržavam svako privredno predstavništvo koje znači veću proizvodnju i približavanje naših vrijednosti EU. Ne može biti vječita borba protiv Republike Srpske, borba za uspjeh BiH. Ja mislim da tu ulazimo u fazu potiranja jednih i drugih i to je jedna jalova utakmica koja nikom ne donosi dobro."

Otvaranje briselskog predstavništava jučer je javno pozdravio i prvi čovjek Predsjedništva Nikola Radmanović, koji je također stranački podređen robusnom lideru SNSD. U kabinetima druga dva člana Predsjedništva, uprkos pozivu, nisu se željeli javno izjasniti o tome.

Ni u Ministarstvu vanjskih poslova nije bilo volje za javna objašnjenja. Poziv i molba za zvaničan komentar ostali su bez odgovora.

Tako će bez odgovora za sada ostati i pitanje: da li otvaranje predstavništava entiteta šteti ili koristi vanjskoj politici zemlje?

Sudeći prema novinskim najavama isto pitanje ubrzo će ponovo biti aktuelizirano jer vlasti entiteta Republika Srpska planiraju otvaranje još dva predstavništva, u Zagrebu i Washingtonu.

XS
SM
MD
LG