Linkovi

Brenda Gilmore: Ako se ja nisam predala, nemojte ni vi....


Brenda Gilmore preživjela je tešku saobraćajnu nesreću, ali je ostala paralizirana. Život profesionalnog fotografa, što je bila njena profesija, vezanog za invalidska kolica nije bio nešto na što je Brenda mogla pristati, nešto sa čime se htjela pomiriti i postala je jedna od najboljih američkih tenisera u invalidskim kolicima. Čak i više .... odličan je dječiji teniski instruktor.

U najkraćem, Brenda, jedna od 10 najboljih tenisera u invalidnih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, nije osoba koja se sreće svakog dana. Nije ni njen "učenik" Steve, rođen kao paraliziran. 18 mu je godina i student je. Trenira sa Brendom već tri godine:

"Brenda me čini boljim" - kaže Steve.

Jer, Brenda mu daje mnogo više od teniskog umijeća. Svojim primjerom i istrajavanjem u tenisu ona Steveu usađuje mnoge životne lekcije - kako regirati na nedaće, kako se nositi sa jakim protivnikom... i što je najvažnije... kako dati najviše što može:

"Ono što objašnjavam mladima je da trebaju biti dio tima, cjeline, ali i da moraju biti osobe koje su u stanju samostalno donositi odluke" - ističe Brenda.

Ona je, na svom vlastitom primjeru, naučila kako prevladati nesreću. Sportski tip, sa 27 godina uspješan kamerman i fotograf, doživjela je i preživjela saobraćajnu nesreću. Usljed povrede kičme donji dio tijela ostao je paraliziran. Oporavak je bio dugotrajan i bolan.

Brenda je nastavila priofesionalno se baviti fotografijom, odlučila je nastaviti i sa sportom, izbor je bio tenis u invalidskim kolicima, i…. osvojila je brojne trofeje, nagrade i priznanja.

Bila je prva Afro-amerikanka, crnkinja koja je na taj način zaigrala tenis u dospjela među 10 najboljih u Americi. Svega nekoliko godina poslije nesreće, tenisu je posvećivala puno vrijeme i volontirala kao instruktor djeci. Prije 15 godina kao suosnivač, organizirala je Fondaciju za tenis za okrug Prince George, predgrađe Washingtona. Kroz fondaciju,zapravo teniske škole, čija je sada direktorica, prošlo je na hiljade djece.

Brenda uživa raditi sa njima, voli pokazati im kako biti jači od nevolja:

"Ako se ja nisam predala, nemojte ni vi. Dajte sve od sebe, čak i kada gubite. Izgubiti nije smak svijeta. Svako ponekad gubi... i kako se nosite sa time? Prihvatite to kao dio svakodnevnog života."

I Brenda Gilmore nastavlja učiti tenisu, nastavlja na druge prenositi poruku o nužnosti napornog rada, istrajnosti i pozitivnog odnosa prema teškoćama, prenositi svoje životno iskustvo i snagu na svako dijete do kojeg može doprijeti.

XS
SM
MD
LG