Linkovi

SAD: Obilježena 200. godišnjica rođenja Abrahama Lincolna


Na ceremoniji proslave 200. godišnjice od rođenja Abrahama Lincolna, jednog od najvećih I najznačajnijih američkih predsjednika, Barack Obama je svoga davnog prethodnika nazvao izuzetnim čovjekom koji nikada nije zaboravljao da su Amerikanci jedna nacija, građani zemlje čije se veze ne mogu pokidati .

Podsjećajući da je predsjednik Abraham Lincoln vjerovao u jedinstvo zemlje i planirao zajedničku budućnost države, čak i u vrijeme građanskog rata, kada je i sama nacija to dovodila u pitanje, sadašnji prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država Amerikance pozvao da pamte taj duh jedinstva, pogotvu u trenucima brojnih dilema i rasprava o, kako je rekao gospodin Obama, kritičnim pitanjima našeg vremena.

Abraham Lincoln je bio predsjednik tokom američkog građanskog rata 1860-ih godina, rata koji je gotovo zemlju podijelio po pitanju ropstva. Naime, Lincoln je potpisao Deklaraciju o emancipaciji, izdajući naredbu kojom svi moraju biti slobodni. Države sa juga današnjih SAD su se protivile ideji davanja slobode crncima, ali nakon rata koji je trajao 4 godine i pobjede "američkog sjevera" utrt je put zabrani ropstva u Sjedinjenim Američkim Državama.

XS
SM
MD
LG