Linkovi

Hrana na američkim koledžima doprinosi očuvanju okoline


Izbor sredstva prijevoza, kao što je automobil ili podzemna željeznica, imaju utjecaja na ispuštanje karbona, ali stručnjaci kažu da izbor hrane ima gotovo isto toliki utjecaj. Na univerzitetskim kampusima, postoji novi pokret da se studentima ponudi regionalna hrana kako bi se smanjio utjecaj na globalno zagrijavanje.

Ovaj restoran se nalazi na univerzitetu American u Washingtonu i on je omiljeno mjesto za Casey Roe. Farm to fork služi hranu samo sa lokalnih farmi.

Mislim da je hrana definitivno svježija, kaže Casey Roe.

Njena prijateljica Julie Munro kaže da imaju važnije razloge zašto im se sviđa restoran.

Vezan je za klimatske promjene, jer što manje hrana putuje to se manje goriva troši. Transport je veoma važan za smanjenje ispuštanja karbona.

Također možemo podržati lokalne farmere u ovom dijelu, kaže Casey Roe.

Program Farm to Fork je dio nastojanja na kampusu kako bi se promovirali svijest i odgovornost u društvu. Chris Moody je izvršni direktor programa na univerzitetu American.

Mislim da ljudi hranu i kupovinu uzimaju zdravo za gotovo. Izvanredno je pomoći ljudima da malo više shvate i da se poveća shvatanje poljoprivredne industrije i lokalne ekonomije, kaže Chris Moody.

Ovo je samo jedan od sve većeg broja programa za hranu na kampusima u cijeloj zemlji. Kompanija Bon Appetit sa sjedištem u Palo Altu u Kaliforniji nudi hranu za oko 400 koledža i korporacija širom zemlje. Yvonne Matesson je oblasni menadžer.

Svi mi sudjelujemo u kupovini lokalnih proizvoda i nudimo hranu u kafeima i na univerzitetima.

Hrana u tipičnom američkom obroku putuje u prosjeku 2 hiljade i 400 kilometara, kaže Steven Hopp, profesor na koledžu Emory and Henry u Virginiji. Mary Soto je jedan od čelnika na univerzitetu American. Ona najmanje 20% svojih sastojaka nabavlja od farmera i proizvođača u okrugu do 240 kilometara od kampusa.

Najveći izazov je sezonska proizvodnja, osobito u ovom području, na istočnoj obali, odnosno ono što je dostupno u određeno doba godine, kaže Mary Soto.

Franz Corrales, šef Green Grove kafea na univerzitetu Maryland, kaže da 70-80% njegovih obroka sadrži lokalnu hranu, i da su studenti informirani o izboru kojeg imaju.

Putem programa i informacija koje nudimo na websajtu, oni znaju odakle svi ovi sastojci dolaze. I to cijene, kaže Franz Corrales.

Casey Roe na univerzitetu American je direktor Eco-Sensa, studentske organizacije na kampusu.Ona kaže da želi da škola postane karbona neutralna, donoseći balans između korištenja i ispuštanja karbona, kao i kupovine više proizvoda od lokalnih farmera.

XS
SM
MD
LG