Linkovi

SAD: Šta nakon završetka fakulteta?


Američko ministarstvo za rad navodi da se stopa nezaposlenosti popela na 7.6%, što je najveći procenat u posljednjih 16 godina. Za studente koji nastoje naći posao, situacija ne izgleda baš dobro. Izazovi s kojima se suočavaju diplomirani studenti neke primoravaju da potraže alternative, dok se ostali oslanjaju jedni na druge dok se bore da nađu posao.

Za studente koji se spremaju iza sebe ostaviti knjige i ispite, ekonomska situacija u Sjedinjenim državama je zabrinjavajuća.

Mislim da je svako malo nervozan, kaže Laura Henry, studentica univerziteta George Washington ovdje u Washignton DC-u. Ona će za nekoliko mjeseci diplomirati. Kao i mnogi njeni prijatelji, ona se prijavila za post-diplomski.

Kada diplomirate, svakako ste nervozni da uđete u stvarni svijet, kaže Laura i dodaje da je uvijek htjela nastaviti školovanje radije nego se prijaviti za posao s punim radnim vremenom.

Marva Gumbs Jennings je izvršna direktorica centra za karijeru pri univerzitetu George Washington. Ona kaže da sve više studenata sada bira tu opciju.

Kada nije recesija, obično četvrtina diplomaca nastavlja s post-diplomskim. Očekujemo međutim da će taj broj ove godine biti nešto veći, kaže gospođa Jennings i podstiče one koji žele naći posao da održe pozitivan stav.

Dok čujemo vijesti da neke kompanije otpuštaju radnike, možda najviše na menadžerskom nivou, među onima koji najviše zarađuju, one još uvijek upošljavaju niže pozicije, kaže Marva Jennings.

Obližnji univerzitet Georgetown je poznat po studentima koji završavaju u diplomatskoj službi. Ali neki studenti biznisa više teže ka New Yorku, trgovačkom centru zemlje. Za one koji teže ka Wall Streetu, pronaći početnu poziciju bi moglo biti teško. Jeanette Frett je zamjenik dekana koji pomaže diplomcima koji su završili biznis da nađu posao.

Da, situacija na tržištu je teška, ali to ne znači da studenti ne mogu biti uspješni. Oni se moraju i međusobno ohrabrivati, kaže Jeannette Frett.

Sam Niburg i Jill Seibert su post-diplomci u školi za biznis. Oni završavaju u maju.

Ovo nije baš najbolje vrijeme za završavanje studija.

Svi misle na to, pa čak i oni koji već imaju ponude za posao se boje da će one biti povučene. Svaki dan u novinama čitamo o otpuštanjima, i tu nema prave sigurnosti.

Seibert i Niburg su našli posao. Ali kao dio programa, oni savjetuju druge o tome kako ga naći. Niburg studentima govori da budu fleksibilni.

Obavezno pokušajte naći posao o kojem sanjate, ali morate imati i plan B i C, kaže Sam Niburg i dodaje da postoje mogućnosti, te da je glavna stvar biti spreman i znati kako se prodati.

XS
SM
MD
LG