Linkovi

BiH: U Republici Srpskoj će "napadati" nelegalno stečenu imovinu


Imovina stečena na ilegalan način uskoro bi mogla biti legalno oduzimana -suština je zakona koji je u pripremi u Republici Srpskoj. O tom zakonu, odnosno toj problematici, danas je bilo riječi na međunarodnom seminaru u Banjaluci pod nazivom «Zamrzavanje ilegalno stečene imovine». Iskustva iz te oblasti domaćim zvaničnicima su prenijeli predstavnici Europola i više evropskih zemalja.

Ne smije se dopustiti da pojedine osobe koje kriminalnim radnjama steknu vlasništvo nad imovinom manipulišu tom imovinom i da ona, i nakon izricanja kazne ostane u njihovom vlasništvu – u najkraćem je poruka koja učesnika seminara, poruka suprotna od one koja kao da vrijedi sada:

«Ta poruka može biti shvatana na različite načine, između ostalog, da kažu da se zločin isplati, da naprosto neko kaže…. OK…. ja ću da zaradim milion maraka, ne znam ni ja, izvršenjem određene vrste krivičnog djela,odležaću dvije godine i ja sam na dobitku. Mi moramo da šaljemo jednu drugu vrstu poruke, a to je da oni nikada ne mogu biti sigurni za svoju imovinu» - rekao jeministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo.

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena je naglasio:

»Tradicionalne metode napada na kriminalne skupine i kriminalce izvođenjem pred sud za određena krivična djela i izricanje, bez obzira kolikih visokih kazni, neće dovesti do pada kriminala u ovoj oblasti. Znači, jedino „napad" na imovinu koja je nezakonito stečena daće rezultat koji mi priželjkujemo.»

Nekadašnji šef odjeljenja za oduzimanje nelegalno stečene imovine u britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Deniss Evans istakao je da je odgovarajući zakon iz ove oblasti u Velikoj Britaniji, usvojen 2002.godine, dao dobre rezultate, te da je njegovom primjenom oduzeta nelegalno stečena imovina vrijedna više stotina miliona funti. Gospodin Evans je i upozorio:

«To je veoma komplikovan zakon i obuhvata sve faze kroz koje treba proći, od identifikacije prihoda kriminalaca, otkrivanja načina njihovog prikrivanja, zatim zamrzavanja imovine, a potom i konfiskacije. Kada se kriminalac osudi, njegova je obaveza dokazati da novac i imovina koje posjeduje ne potiču od kriminala. Mnogi kriminalci u Velikoj Britaniji se plaše ovog zakona jer bi radije išli u zatvor na duži vremenski period nego da im se oduzme imovina.»

Gospodin Evans je današnji seminar ocijeni vrlo korisnim kako bi i u Bosni i Hercegovini, uz razmjenu iskustava, donijeli odgovarajući zakoni.

Kako je planirano, budući zakon o konfiskaciji imovine u Republici Srpskoj trebalo bi da obuhvati period od 1. januara 1997. godine od kada, kako ističu nadležni, postoje odgovarajuće kontrolne i finansijske institucije.

XS
SM
MD
LG