Linkovi

Obamina administracija punom parom u borbi protiv financijske krize 


Administracija predsjednika Obame je punom parom krenula u borbu protiv najgore financijske krize posljednjih decenija. Predsjednik Obama je na Floridi gradjanima objašnjavao svoj paket mjera na stimuliranju ekonomije, dok je ministar finansija Timothy Geithneru Washingtonu objavljivao plan ozdravljenja američkog sistema dodjele kredita. U isto vrijeme Senat je odobrio predsjednikov plan oporavka ekonomije. Za Glas Amerike izvještava Mil Arcega.

Nakon višesatnih, oštrih, stranačkih rasprava, američki Senat je odobrio najveću količinu novca u američkoj istoriji za borbu protiv recesije.

Zakon je usvojen sa 61 glasom za i 37 protiv.

Uprkos tijesnoj pobjedi, predsjednik Obama je pozdravio odluku Senata. On je, medjutim, ushićenim gradjanima na skupu sličnom izbornim kampanjama u Fort Myersu, na Floridi, rekao da predstoji još dosta posla dok plan spašavanja ekonomije ne postane zakon.

"To je dobra vijest i ja želim da zahvalim svim članovima Senata koji su proces pokrenuli naprijed. Potrebno je da se to još usvoji u Zastupničkom Domu i da se njihove dvije verzije usaglase prije nego stignu na moj sto za potpis. Predstoji dakle, još malo posla kojeg trebamo završiti u narednih nekoliko dana."

Predsjednik Obama kaže da će se njegovim planom oporavka otvoriti 4 miliona radnih mjesta, i želi da zakon bude kompletiran do ovog vikenda. On je izgrdio Republikance zbog uskopartijske politike umjesto da Amerikancima pomognu da odole najgoroj ekonomskoj krizi od Velike Depresije.

"Ja vjerujem u nadu, ali ja, takodjer, vjerujem u akciju. Ne možemo samo stajati i gložiti se i obnavljati iste propale ideje koje su nas, prije svega, dovele u ovaj nered", rekao je Obama.

U medjuvremenu u Washingtonu, ministar vanjskih poslova Timothy Geithner je iznio plan korištenja preostale polovine od 700 milijardi dolara koje je lani odobrio Kongres za vraćanje likvidnosti banaka.

Geithner kaže da plan podrazumjeva zajednički rad sa Centralnom bankom i privatnim firmama na kupovanju problematične aktive od nacionalnih banaka kako bi one obnovile davanje kredita.

"Mi vjerujemo da će ovaj program, na kraju, osigurati do hiljadu milijardi u financijskim kapacitetima. Mi planiramo startovati na osnovi od 500 milijardi i onda ćemo širiti ono što se pokaže uspješnim", rekao je Githner.

On kaže da nastavak opadanja ekonomije i lanjski gubitak više od tri miliona radnih mjesta naglašava potrebu hitne akcije.

Uprkos revidiranom planu održavanja likvidnosti banaka i prihvatanju plana ozdravljenja ekonomije u Senatu, dionice na Wall Streetu jučer su pale zbog rastuće zabrinutosti oko sposobnosti vlade da obnovi nacionalno financijsko zdravlje.

XS
SM
MD
LG