Linkovi

Evropska unija: Evropski dan 112


Današnji dan, jedanaesti drugi, je za Evropsku komisiju i Vijeće "Evropski dan 112", nazvan po broju telefona koji odnedavno svaki od pola milijarde stanovnika Unije može nazvati u slučaju prijeke potrebe. Bilo da je riječ o policiji, vatrogascima ili hitnoj pomoći, od sada broj 112 stoji na raspolaganju građanima svih 27 članica EU. Riječ je o još jednom od evropskih standarda, ovaj put iz domena lične sigurnosti, u funkciji od kraja prošle godine.

Dovoljno je nazvati 112 i javiće se dežurni i alarmirati policiju, hitnu pomoć ili vatrogasnu službu. Zvuči suviše jednostavno da bi bilo objašnjivo zašto takvo nešto nije postojalo ranije. Međutim, i danas tek jedan od četiri Evropljanina znaju za takvu mogućnost. Zato su se u Evropskoj komisiji odlučili da današnji dan obilježe upravo tako – evropskim danom 112.

Komesarka EU za imformatičko društvo i medije Viviane Reding kaže:

"Zašto nam treba zajednički sigurnosni broj? Iz jednostavnog razloga da se stanovnici Evrope svuda osjećaju kao kod svoje kuće, na cijelom kontinentu. Jedan-jedan-dva jeste moj i naš broj u slučaju nužde."

A potredsjednik Evropskog parlamenta Alejo Vidal Quadras dodaje:

"Potpisaćemo danas među-institucionalni dokumenat proglašavajući 11. drugi evropskim danom 112. Rezultat je to dugog rada i napora brojnih institucija, da osnaže opštu svijest o postojanju ovakvog javnog servisa."

Svemu tome prethodila je deklaracija koju je potpisalo 530 članova evropskog parlamenta tražeći za sve Evropljane zajednički lak način pristupa do pomoći u bilo kojem kraju EU. Posebno zaslusžnilm za promociju ove ideje dodijeljene su i nagrade - službama 112 gradova Madrida i Muricije u Španij, Češkoj, te Udruženju danskih građana i spasitelja za snažnu podrčku I promociju 1-1-2 zamisli.

Obilježavajući ovaj dan vatrogasci španskog grada Muricije su i praktično pokazali svoje umijeće - unutrašnjost Evropskog parlamenta su pretvorili u poligon za vježbu, pokazujući kako bi, da je neko pozvao 112, priskočili u pomoć.XS
SM
MD
LG