Linkovi

Haški tribunal: Suđenje Šešelju prekinuto na neodređeno vrijeme


Sudsko vijeće Haškog suda je danas donijelo odluku da na neodređeno vrijeme prekine suđenje Vojislavu Šešelju. Riječ o odluci koju je donijela većina sudija Vijeća, a uslijedila nakon zahtjeva tužitelja da se suđenje prekine zbog narušenog integrireta sudskog postupka.

Tužitelji su još sredinom januara zatražili prekid procesa jer je jedan zaštićeni svjedok tvrdio da su mu prijetili Šešeljevi saradnici. Sa zahtjevom tužitelja tada se nisu složili predsjedavajući Vijeća i sam optuženi. U današnjem saopštenju iz Haškog tribunala kaže se da u sadašnjim okolnostima ne bi bilo moguće garantirati sigurnost 10 preostalih svjedoka.

Od početka suđenja, novembra 2007. godine, tužitelji su više puta uklazivali da su svjedoci zastrašivani i da je na njih vršen pritisak. Uz to, Tribunal je Šešelja krajem prošlog mjeseca optužio da je u jednoj svojoj knjizi objavio imena nekih od zaštićenih svjedoka, te iskaze koje su dali...

U Haškom sudu je saopšteno da će odluka Sudskog vijeća o prekidu suđenja biti naknadno saopštena , kada bi se, kako se očekuje, moglo saznati i više detalja o tome kada i pod kakvim uvjetima će suđenje biti nastavljeno.

Vojislav Šešelj je optužen za zločine nad ne-Srbima u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini , počinjene u periodu od 1991. do 1993. godine...


XS
SM
MD
LG