Linkovi

Amandmani na ustav Republike Srpske: Šta smeta drugoj strani


Predstavnici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske izrazili su nezadovoljstvo pojedinim prijedlozima amandmana na ustav tog entiteta koji se nalaze u skupštinskoj proceduri. Najavljeno je zauzimanje negativnog stava prema rješenju pitanja glavnog grada, vlasništva nad imovinom, prenosa nadležnosti sa entiteta na državu i funkcije…. ukoliko se ne izmijene određene odredbe predloženih rješenja.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, inače, smatra korisnim aktivnosti na pripremi amandmana koje traju gotovo godinu dana, - ističe predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Edin Ramić i dodaje da je za ovaj klub posebno sporno zakonsko regulisanje funkcija entitetskog predsjednika kada on nije u mogućnosti da obavlja svoju funkciju:

«Ne može biti prihvatljivo za Klub Bošnjaka da se to pitanje uređuje zakonom, obzirom da su to ipak ustavne nadležnosti i za nas je prihvatljivo, da u slučaju svih nadležnosti predsjednika, njegovu dužnost obavlja jedan od potpredsjednika. O tome koji, da li onaj koji ima više ili manje glasova, godina ili slično se možemo dogovoriti, ali ne da dužnost predsjednika obavlja neko izvan funkcije potpredsjednika.»

Klub Bošnjaka izražava rezerve i prema predloženim rješenjima pitanja vlasništva nad imovinom i prenosom nadležnosti sa entiteta na državu.

«Mi možemo pristati na to da u nekoj kasnijoj proceduri koja će uslijediti u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda odredimo koji su to titulari imovine u Republici Srpskoj. To je, svakako, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, lokalna zajednica i drugi oblici javnih preduzeća ili ustanova. Kada je u pitanju prenos nadležnosti, on je definisan Ustavom Bosne i Hercegovine. Ovdje se postavlja pitanje sporazumne strane. Sporazumna strana, po nama, može biti Vlada Republike Srpske, a nikako ne može biti prihvatljiv argument da procedura za prenos nadležnosti na nivo Bosne i Hercegovine bude provedena na način kao što je to procedura za izmjene ustava - javne rasprave,dvotrećinske većine i slično što će, svakako,iskomplikovati taj proces» -zaključuje Edin Ramić.

Predstavnici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske su, takođe, najavili da će uskoro održati sastanak sa zvaničnicima entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture pošto su nezadovoljni politikom zapošljavanja Bošnjaka u obrazovnim ustanovama, te odnosom Vlade prema institucijama značajnim za bošnjački narod.

XS
SM
MD
LG