Linkovi

Sigurnost-jedno od najvažnijih pitanja za izraelske glasače


Za izraelske glasače, jedno od najvažnijih pitanja je sigurnost, jer su mnogi od njih ljuti na izraelsko vođstvo što Hamas nije uklonjen s vlasti tokom nedavne vojne ofanzive u pojasu Gaze.

Sedmicama nakon 22-dnevnog napada na Gazu, rakete još uvijek padaju na južni Izrael. Na tržnici Mahane Yehuda u zapadnom Jerusalemu, mogu se čuti ljutite riječi za ponašanje trenutnog izreelskog liderstva prema Hamasu. Jedna žena-glasač kaže:

Oni su glupi. Trebali su nastaviti sve dok ih ne dokrajče. Oni pričaju o pregovorima i kažu da postižu napredak. Gdje postižu napredak?

Centristička stranka Kadima ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni je dobila podršku u istraživnajima javnog mijenja tokom 22-dnevnog napada u Gazi. Ali ta podrška opada, što dovodi do frustracija.

Bivši premijer Benjamin Netanyahu, čija je čvrstolineaška stranka Likud pokazivala veliku prednost nad Kadimom neposredno pred izbore, je rekao da će pregovarati s Palestincima. Ali on ne nudi nikakve ustupke po ključnim pitanjima, kao što su održavanje čitavog Jerusalema pod izraelskom kontrolom i očuvanje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. On želi da se Hamas obori s vlasti. Njegov oštar stav se dopada onima koji su isfrustrirani zastalim palestinskim mirovnim pregovorima i onim što smatraju neuspjehom liderstva Kadime da umiri militante u Gazi.

Raspoloženje u Izraelu je,rekao bih, veoma antagonistično prema Arapima i sada nema apetita za mir. Postoji veći apetit za rat. Ljudi žele više ove iste situacije. Oni nisu sretni s rezultatima rata, ne zbog toga jer neki misle da smo počinili ratne zločine, već zbog toga jer vjeruju da smo trebali biti oštriji, kaže Akiva Eldar, politički kolumnist.

Tzipi Livni je kampanju vodila na osnovu svoje sposobnosti da pregovara, ali i da bude oštra kada je to potrebno, što je nešto što se nadala dokazati vodeći rat u Gazi. U svakom slučaju, rezultati ovih izbora će pokazati koji put ka miru će Izraelci ovaj put izabrati.

XS
SM
MD
LG