Linkovi

Uz rast nezaposlenosti u SAD: Johnny "domaćica"


Rezultati posljednjeg istraživanja Američkog centra za razvoj iz Washingtona pokazuju da u Sjedinjenim Američkim Državama zaposleni radnici sada mnogo češće gube posao nego zaposlene radnice. Ta disproporcija dešava se u vrijeme kada se ne nazire kraj recesiji koja bi, kako procjenjuju neki ekonomisti, mogla biti najduža i najteža poslije Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća. Krajni rezultat takvih kretanja mogao bi, kako ističu analitičari tržišta radne snage, dovesti do toga da broj zaposlenih žena u Americi bude veći od broja zaposlenih muškaraca.

U tom sve većem ukupnom broju novo-nezaposlenih, statistički podaci pokazuju da su 82 odsto otpuštenih muškarci, prije svega zbog činjenice da su, kao radnici, daleko brojniji u proizvodnim granama i građevinarstvu. Žene su zaposlene u djelatnostima manje ugroženim ekonomskom recesijom. Zdravstvu i obrazovanju na primjer.

Analitičarka Cheryl Casone ističe:

"Jedino gdje se broj zaposlenih povećava je zdravstvo. I sada nam nedostaje medicinskih sestara."

Vozač kamiona Johnny Carnell izgubio je posao prije dva mjeseca. Nada se boljem i kaže:

"Pratim oglase skoro svakog dana, ali niko ne zapošljava."

Negova porodica je sada u sasvim drugačijoj situaciji - supruga Veronica je ta koja hrani četveročlanu porodicu:

"Nastojim Johnny-a poštedjeti neugodnog osjećaja, ali je teško ne misliti na to ... ja zarađujem, a on ne."

Takva promjena uloga ni za Johnny-a nije nimalo laka.

"Sada sam nešto kao domaćica…. dosta toga uradim u kući, brinem i oko djece."

Sa produbljavanjem recesije procenat porodica u kojima samo supruge rade će, kako se očekuje, rasti. To je još jedan teret sa kojim se Amerikanci moraju suočiti. Biće mnogo teže i zbog činjenice da, prema podacima američke vlade, žene zarađuju 20 posto manje od muškaraca.

XS
SM
MD
LG