Linkovi

Kod kuće je ekonomija prioritet, a Iran, Afganistan i Pakistan u vanjskoj politici


Predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama ponovo putuje zemljom podstičući Amerikance i Kongres da prihvate njegov plan stimulisanja zdrave ekonomije. Kako iz Bijele kuće za Glas Amerike javlja Paula Wolfson, ekonomska kriza je bila i tema prve pres konferencije predsjednika Obame održane sinoć u Bijeloj kući uz direktan televizijski prenos.

Predsjednik je ponovo u kampanji, ovaj put u nastojanju da pridobije podršku za svoj plan stimulisanja ekonomije. Svoju prvu press konferenciju on je otvorio sa zastrašujućim predvidjanjima, naglašavajući potrebu za akcijom.

"Ukoliko ne budemo djelovali na unapredjenju teško posrnule ekonomije, potencijalno stvaramo negativnu spiralu, i kasnije će biti još teže da se izvučemo", rekao je Obama.

Ranije, istog dana, predsjednik Obama je bio u Elkhartu u Indijani, malom gradu na američkom Srednjem Zapadu u kojem je nezaposlenost dvostruko veća od nacionalnog prosjeka. On je time želio pokazati drugo lice washingtonskih rasprava.

"Mi govorimo o ovim ljudima koji su izgubili sredstva za život i ne znaju čime to nadomjestiti."

Gospodin Obama je i na pres konferenciji govorio o ljudima iz Ekharta.

On je takodjer govorio o Iranu, Afganistanu i Pakistanu. On je rekao da Iran nastavlja destabilizirati region, ali da diplomacija ima šansi.

"Očekujem da ćemo u narednim mjesecima otvoriti odnose koji će omogućiti da sjedimo za stolom lice u lice", rekao je Obama.

Kada je riječ o Afganistanu, Obama takodjer ukazuje na moguće promjene.

"Trebaće više koordinacije izmedju naše vojske i diplomatskih napora, uz razvojne projekte, i efektivniju suradnju sa našim saveznicima."

Predsjednik Obama kaže da se al-Qaidi ne može dozvoliti da djeluje u Afganistanu i da za teroriste ne može biti sigurnog utočišta na afganistanskom tlu ili u planinskim pograničnim područjima susjednog Pakistana.

XS
SM
MD
LG