Linkovi

Bivši američki osuđenici i zapošljavanje: Dobra volja Goodwill-a


Određeni broj specifičnih programa pripreme i obuke za zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama, usmjereni su isključivo na stručnu pomoć desetinama hiljada osoba koje su nakon dužeg ili kraćeg boravka u zatvoru puštene na slobodu. Upravo sada, u vrijeme ekonomske krize i povećanog gubitka radnih mjesta, ti i takvi programi gotovo da su jedina šansa da se bivši osuđenici vrate u društvo i počnu novi život.

Samo tokom ove godine iz američkih zatvora biće pušteno oko 700 hiljada osoba i mnogi će, sasvim sigurno proći kroz programe radnog osposobljavanja dobrotvorne organizacije Goodwill.

Uz često ponavljani savjet da odaberu pravi smjer obuke i pravi posao, Morris Queen, instruktor i predavač koji radi za Goodwill, u jednoj učionici ovdje u Washingtonu, nastoji na "učenike" prenijeti znanja potrebna da budu kućepazitelji. Ne treba posebno napominjati da je njima dobiti posao mnogo teže jer su bivši zatvorenici.

Andre Clinton, star je 29 godina, kaže da je mnogo toga preturio preko glave od izlaska iz zatvora i nada se:

"Po izlasku iz zatvora nisam imao ništa. Sada imam priliku za bolje, da ostavim moju prošlost... ono negativno što je bilo i da nastavim, da guram samog sebe naprijed."

Ne samo bivšim osuđenicima, stanovnicima Washingtona, već širom Amerike Goodwill pomaže naći posao. Predsjednik te dobrotvorne organizacije Jim Gibbons ističe:

"Izuzetno je bitno da se bivši osuđenici vrate u društvo. Sami sebi ćemo nanijeti ogromnu štetu ako ne uspijemo, ako im ne omogućimo da steknu znanja da neki posao uspješno obavljaju."

Tokom 2007. Godine, zahvaljući naporima Goodwill-a, za 82 hiljade zatvorenika, bivših i sadašnjih, organizirana je radna obuka, pružana savjetodavana pomoć i pomoć u nalaženju smještaja.

Karen Edwards, nekadašnja narkomanka, je uvjerena da će nakon kursa kroz koji prolazi naći posao čistačice u bolnici i svom životu dati novi smisao:

"Moje ime zapisano je u sudskoj i kriminalnoj evidenciji. Sada želim nešto pozitivno, da moje ime bude upisano na nekom radnom certifikatu, nekoj diplomi, na nečemu na što mogu biti ponosna i po ćemu će me moj sin pamtiti."

Upozoravajući svoje "učenike" da svaki put prilikom miješanja hemikalija moraju imati odgovarajuću zaštitnu opremu, Morris Queen uz naglašavanje važnosti znanja, kaže da je isto tako važno bivše osuđenike motivirati da traže posao koji će im pružiti priliku i da napreduju:

"Ti su ljudi svašta preživjeli i nevolje im nisu strane. Ono što mi nastojimo je preusmjeriti te nevolje i pobuditi onu snagu u njima koja će ih voditi naprijed."

Nathanel Bailey, 55.godišnjak, u zatvoru je proveo 22 godine. Sada je, kaže, spreman početi raditi i vraćati dug društvu:

"Imam se čemu nadati i ubijeđen da sam imam dobre izglede."

I u Goodwill-u su ubijeđeni da programima obuke za zapošljavanje bivšim osuđenicima, ljudima koji su se sticajem okolnosti našli s onu stranu zakona, pomažu da se vrate normalnom životu.

XS
SM
MD
LG