Linkovi

Holbruk odlazi u Južnu Aziju kako bi saslušao ideje za mir i stabilnost u regionuZvaničnici iz Obamine administracije su jasno najavili promjenu u vanjskoj politici Sjedinjenih Država. Oni kažu da će se predsjednik Obama fokusirati više na Južnu Aziju nego na Irak. Tim povodom novinar Glasa Amerike Ravi Khanna ukazuje na napetosti i probleme koji u tom dijelu svijeta čekaju novog američkog izaslanika za Pakistan i Afganistan, Richarda Holbrookea.

Nakon novembarskih višestrukih terorističkih napada u Mumbaiju u Indiji, porasle su napetosti u Južnoj Aziji.

Indijski zvaničnici su izrazili razočarenje sporim odgovorom Pakistana na optužbe o povezanosti napadača sa terorističkim grupama u Pakistanu.

Indijski ministar unutarnjih poslova, Palaniappa Chidambaram:
"Postoji brojne veze izmedju Indije i Pakistana. Ukoliko Pakistan ne odgovori, te će veze postajati sve slabije i slabije i jednog dana mogu biti prekinute."

To je samo jedan od problema sa kojim će se susreti predsjednikov specijalni izaslanik Richard Holbrooke tokom boravka u regionu.

Glasnogovornik State Departmenta, Robert Wood kaže da:
"On ne nosi poruku ni jednoj od vlada, bilo od državnog sekretara, bilo od predsjednika. I on tamo ne ide da drži predavanje, nego da sluša."

Američki izaslanik će vidjeti sukobima pocjepani Pakistan, u kojem je, prema podacima UN-a, oko 200 hiljada ljudi zbog borbi u pograničnoj sjeverozapadnoj pokrajini napustilo svoje domove.

I dok su vladine akcije usmjerene protiv al-Qaide i Talibana, militanti takodjer napadaju velike gradove u Pakistanu.

U Afganistanu, dok NATO snage napadaju islamske militante, vlada predsjednika Hamida Karzaija je izložena kritikama kod kuće i u inostranstvu zbog ozvaničene korupcije i nuespjeha da suzbije uzgajanje maka na jugu.

U isto vrijeme gospodin Karzai oštro kritikuje američke i NATO napade u kojima ginu civili.

Afganistan će biti na dnevnom redu kada se Holbrooke nadje u New Delhiju.

Robert Wood,glasnogovornik State Departmenta:
"Indija je važna zemlja u regionu i ima interesa u Afganistanu. I Holbrooke želi da od indijske vlade čuje kako se može bolje doprinositi miru i stabilnosti u Afganistanu", kaže Wood.

Experti kažu da je nova američka adminsitracija shvatila da se prijetnje od militanata u Afganistanu i Pakistanu ne mogu odvojeno promatrati.

Lowrence Korb je viši suradnik u Centru za Američki progres.

"Obama shvata da situacija u Afganistanu ne može biti pod kontrolom, ukoliko se ne bude djelovalo i u Pakistanu. On želi da se na tome zajedno radi", kaže Korb.

Ali, bivši ambasador u Afganistanu, Robert Finn kaže da bi se Holbrooke tamo mogao susresti sa velikim izazovima.

"Njegov će problem biti okupiti ljude, privoliti ih na akciju i pratiti njihov rad. I u tom smislu, mislim da će mu situacija u Pakistanu i Afganistanu biti teža od one u bivšoj Jugoslaviji", kaže ambasador Finn.

Holbrooke je prije dolaska u region bio u Evropi, gdje je mogao procjeniti koliko evropska podrška Obami znači i konkretnu pomoć u stabiliziranju Afganistana.

XS
SM
MD
LG