Linkovi

Ko će biti novi visoki predstavnik za BiH: Zaključena lista potencijalnih kandidata


U Evropskom vijeću i uredu visokog komesara EU Javiera Solane su potvrdili kako danas ističe rok da države članice, ali i sve članice Vijeća za implementaciju mira koje nisu istovremeno i članice Unije, predaju liste imena osoba za koje misle da bi mogle biti naredni visoki predstavnik u BiH. Riječ je, dakle, o koordinaciji kakva je u rukama gospodina Solane, koji bi, zajedno sa visokim zvaničnicima Vijeća za implementaciju mira u BiH, od kandidiranih imena trebao već u ponedjeljak da sačini užu listu onih koji će biti pozvani u Brisel na razgovor.

Ukoliko se želi do početka narednog mjeseca izabrati novi visoki predstavnik i uputiti u Sarajevo, u Briselu nemaju vremena za gubljenje, tim prije što gospodin Solana, kao glavni "ispitivač" potencijalnih kandidata već u srijedu naredne sedmice putuje u Moskvu. I u Rusiji, očekuje se, tema izbora novog visokog predstavnika mogla biti dotaknuta, s obzirom da je Rusija, ne jednom, imala stav oprečan od ostataka Vijeća za implemantaciju mira kada je riječ o misiji visokog predstavnika i upotrebi Bonskih ovlasti.

Izvori u Evropskom vijeću se ne žele upuštati u komentare o do sada pomenutim kandidatima za misiju u BiH, s tim što potvrđuju kako neke među evropskim članicama, kao primjera radi Italija ili Velika Britanija, koje se prepoznaju kao jače i uticajnije od ostalih, žele ovu priliku iskoristiti i nametnuti svoga kandidata ili kandidate. Konačnu riječ neće imati ured visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnost Javiera Solane, ali će biti u prilici da procjeni ko od kandidata ima najsnažniju podršku ostalih.

Sasvim su, međutim, sigurne dvije stvari - funkcije specijalnog predstavnika EU i visokog predstavnika međunarodne zajednice se neće razdvajati, što znači da će kandidat morati doći iz neke od članica Unije. To, opet , isključuje mogućnost postavljenja na tu funkciju sadašnjeg prvog zamjenika visokog predstavnika Amerikanca Raffi Gregoriana.

Sa druge strane, za očekivati je da nova osoba na mjestu g. Lajčaka bude, poput njega, bliska Briselu i samom Solani. Tim prije jer Brisel želi što je moguće brže u djelo provesti strateški plan gospodina Solane i komesara EU za proširenje Ollija Rehna o snažnijem i cjelovitijem evropskom prisustvu u BiH.

U tom smislu snažan i autoritativan, ali Briselu vrlo sklon, međunarodni, a uskoro samo evropski predstavnik, jedna je od ključnih karika.

XS
SM
MD
LG