Linkovi

Barack Obama: Ne koristiti naziv "rat protiv terora", kako bi se zadobilo povjerenje umjerenih muslimana


Predsjednik Barack Obama je na poslu tek nešto više od dvije sedmice, ali stručnjaci kažu da je njegova administracija već zauzela novi stav u borbi protiv terorista. Predsjednik Obama kaže da izbjegava da to zove borbom protiv terorizma, kako bi mogao ruku pružiti umjerenim snagama u muslimanskom svijetu.

Samo nekoliko dana nakon što je novi američki predsjednik preuzeo dužnost, pakistanski zvaničnici su izjavili da vjeruju da su američke letjelice izvršile dva napada. Jedan američki snimak pokazuje, kako zvaničnici navode, raniji odgovor na hitce ispaljene sa zemlje. Nova američka administracija navodi da će Amerika nastaviti progoniti teroriste al-Qaide bez obzira gdje se oni nalaze. Predsjednik Obama je to jasno naglasio tokom svog inauguracionog govora.

Svima onima koji nastoje postići svoje ciljeve uvodeći terorizam i ubijajući nedužne mi poručujemo da je naš duh jači i da se ne može slomiti. Ne možete nas nadmašiti, i mi ćemo vas poraziti, rekao je predsjednik Obama.

Tokom intervjua sa nekoliko vodećih američkih tv mreža u utorak, on je objasnio da ne koristi naziv rat protiv terora, jer se nada zadobiti povjerenje umjerenih muslimana. Stručnjak za terorizam Brian Jenkins iz korporacije Rand kaže da je rat protiv terora kojeg je provodio predsejdnik Bush predstavljao isuviše ambiciozan napor.

Obamina administracija je nagovijestila da će progoniti liderstvo al-Qaide, ali se istovremeno suzdržala od opsežnijih okvira za akcije, kaže gospodin Jenkins.

Mnogi ljudi shvataju riječ rat samo kao upotrebu vojne sile. Matthew Levitt je analitičar u Washingtonskom institutu za politiku prema srednjem istoku.

Kako bi se borilo sa ovakvom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, treba izvagati sve elemente nacionalne moći, kaže on.

Stručnjaci priznaju da različit neprijatelj širi teror u većim zemljama širom Evrope, Azije i Afrike. I oni stoga kažu da se militantne grupe ne bi trebale svrstati u jednu grupu.

Mislim da će doći do jedne korisne tendencije udaljavanja od percepcije monolitnog terorističkog neprijatelja, ili terorista, ka shvatanju da se radi o doista raznolikom neprijatelju, kaže Brian Jenkins.

Neposredno nakon predsjedničkih izbora, drugi u komandi al-Qaide, Ayman al-Zawahiri je na jednoj web stranici nazvao predsejdnika Obamu crnim robom, pokazujući njegovu sliku na kojoj nosi kapu sa slikom skeleta, dok se u snimljenoj poruci Obama optužuje za neprijateljstvo prema muslimanima. Na novoj poruci od 3. februara se spominje izraelska ofanziva protiv Hamasa u pojasu Gaze i gospodin Obama se ismijava zbog svojih izraza zabrinutosti zbog svih ubijenih. Neki stručnjaci kažu da afro-američki predsejdnik s imenom Barack Hussein Obama primorava al-Qaidu da redefinira svoju poruku. David Heyman je stručnjak za sigurnost u zemlji.

Oni ga pokušavaju opisati kao neprijatelja jer su zabrinuti da se on može obratiti muslimanskoj zajednici, da bi njegova politika mogla privući one koji bi u suprotnom bili regrutirani, kaže gospodin Heyman.

Brian Jenkins kaže da al-Qaida nastoji uvući predsjednika Obamu u rat riječi, ali da se predsjednik ne da navući na takvo što.

Tu se vjerovatno radi o odlučnosti Obamine administracije da ne žele biti dio al-Qaidinog scenarija, kaže gospodin Jenkins.

Stručnjaci kažu da predsjednik Obama shvata da to nije rat koji ima svoj početak i brz završetak, već duga borba koja zahtijeva održivu strategiju.

XS
SM
MD
LG