Linkovi

Ograničene plate direkorima financijskih instucija koje primaju kredite


Administracija predsjednika Baracka Obame ograničila je plate direktora financijskih instucija koje primaju kredite od federalne vlade. Predsjednik Obama i ministar finansija Timothy Geithner su jučer saopćili tu dramatičnu intervenciju, rekavši da su Amerikanci sa pravom uznemireni činjenicom da se novac od njihovih poreza koristi za nagradjivanje neuspjeha. Za Glas Amerike izvještava Mil Arcega.

Bijela kuća je financijskim institucijama koje primaju federalne kredite jasno poručila da prekinu razmetanje, dodjeljivanje visokih premija i ograniče plate direktora.

Sa novim ministrom finansija pored sebe, predsjednik Obama je zatražio odmjerenost u zamjenu za federalnu pomoć. On je plate direkora finacijskih institucija u ovim teškim vremenima nazvao izrazito neodgovornim.

"Mi vjerujemo da uspjeh treba biti nagradjen. Ali, ono što ljudima smeta, i to sa pravom, je nagradjivanje direktora za neuspjeh. Posebno kada su te nagrade subvencionirane novcem američkih poreskih obveznika, od kojih su mnogi i sami u teškoćama."

Uz ograničavanje direktorskih plata na pola miliona godišnje, Obama je uveo i nova ograničenja na takozvani "zlatni padobran", izdašna novčana davanja direktorima kada odlaze iz firme.

"Mi od tih firmi tražimo odgovornost, da shvate prirodu krize i njihovu ulogu u tome", rekao je Obama.

Njegova akcija je usljedila usred protesta američke javnosti nakon otkrića da su firme sa Wall Streeta prošle godine platile preko 18 milijardi dolara u premijama, medju kojima su mnoge koje od vlade traže pomoć za održavanje likvidnosti.

Konsultant za kompenzacije, Bruce Ellig kaže da podržava ograničenje plata, dodajući da je plata predsjednika Amerike 400 hiljada dolara godišnje.

"Bilo je mišljenja u Kongresu da plate treba ograničiti na 400 hiljada dolara godišnje, i možda ne samo u financijskim institucijama nego svugdje. Ne znam da li je to neizostavno loše."

Očekuje se da će ministar finansija Timothy Geithner sljedeće sedmice objaviti planove Obamine administracije kako će utrošiti ostatak od 700 milijardi dolara federalne financijske pomoći koju je Kongres odobrio lani.

XS
SM
MD
LG