Linkovi

Kontrolirana fuzija jezgre atoma: "Sunce u boci...."


Dugogodišnja istraživanja i nastojanja da se ovlada stvaranjem energije procesom fuzije su dovedena do najvažnije stepenice - testiranja džinosvskog laserskog sistema u američkoj Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore u Kaliforniji. Znanstvenici koji rade na tom projektu kažu da su spremni da izazovu fuziju, nuklearnu rekaciju spajanja manjih jezgara atoma u veći, što bi moglo dovesti do produkcije energije iz praktično neograničenih izvora i bez zagađivanja okoline. Cilj je stvarati energiju na isti način kao što to sunce čini - efikasno, čito, beskonačno....

Ed Moses, jedan od znastvenika laboratorije Lawrence Livermore kaže:

"Energija fuzije je dogoročno rješenje. Beskrajno je dostupna, nema gasova koji zagađuju okolinu...."

"Sunce u boci" - kaže za fuziju Charles Seif, autor brojnih napisa iz oblasti nauke:

"U krajnjem, život je nastao iz fuzije, fuzija na suncu. I ako bismo to mogli izazvati i raditi na zemlji, dobili bismo čistu, izvornu energiju koja bi pokretala sve na našoj planeti."

Zahvaljući upravo kompletiranom, četiri milijarde dolara vrijednom laserskom sistemu građenom punih 10 godina, znanstvenici ističu da su vrlo blizu izvođenju kontrolirane fuzije. Ako bude uspješan, test bi mogao biti džinovski korak ka zadovoljavanju sve većih potreba za energijom. Sa eksperimentom bi trebalo da počnu slijedećeg mjeseca i vjeruju da će doći do "upaljenja:"

"Kada govorimo o upaljenju, govorimo o stvaranju malog sunca na zemlji, stvaranju na kontrolirani način termonuklerne žeravice u laboratoriji" - pojašnjava gospodin MosesFuzija, ono što se dešava na suncu, zvijezdama... je nuklearna rekacija pri kojoj se od manjih jezgara atoma formiraju veća uz oslobađanje ogromne energije. Znanstvenici će usmjeriti 192 ogromna laserska snopa na atomima vodonika ispunjenu kuglicu veličine pilule da bi izazvali fuziju, pokrenuli prosec spajanja jezgara atoma vodonika.

"Energija će biti stvarana kao što je Einstein govorio - neutroni će iskakati iz putanje, mi ćemo skupljati nastalu energiju i koristiti je za elektrifikaciju ili druge namjene" -pojašnjava još jednom proces fuzije znanstvenik Ed Moses.

A gospodin Seife upozorava da je za projekat bitno dobiti više energije nego što je potrošeno:

"Da li će fuzija dati više nego što laseri potroše? Gotovo sigurno ne. U krajnjem, može se desiti da do upaljenja, do fuzije i ne dođe."

Sada, pažnja znastvenika je usmjerena samo na fuzioni proces. Za godine koje dolaze znanstvenici se nadaju da će energija iz tog procesa biti dugoročno i racionalno rješenje. Gospodin Moses priču o fuziji sažima u nekoliko riječi:

"To je srebrni metak. Potrebno je mnogo toga još uraditi."

Eksperimenti u fuzionoj laboratoriji Lawrence Livermore u Kaliforniji biće izvođeni narednih desetak godina, a ubrzo nakon toga, nada se znanstvenik Ed Moses, energija dobijena iz fuzionih procesa biće dio naše svakodnevnice.

XS
SM
MD
LG