Linkovi

Autoshow u Washingtonu: Izlaganjem pokušati podstaći tražnju


Domaći, američki, i strani proizvođači automobila nadaju se da će i sajmovima, poput onog koji se danas otvara u Washingtonu, privući interes potencijalnih kupaca. Smotre najnovijih tehničko-tehnoloških dostignuća i dizajnerskih rješenja ove su godine izuzetno važene, jer je prodaja novih automobila rekordno opala. Izloženo je više 700 automobila, a predstavnici proizvođača vjeruju da za svakoga ima ponešto.

Predsjedavajući sajmom John Ourisman ističe da sajam dobija na značaju i zbog nove američke administracije:

"Previđamo da će doći zvaničnici Ministarstava rada i energetike. Mislimo da je interes Bijele kuće pojačan zbog finansijske pomoći koju daje našim auto-proizvođačima i nastojanja da se sačuvaju radna mjesta."

Vašingtonski sajam održava se u zaista kritično vrijeme za najveće američke automobilske kompanije. Jedna od ključnih tema o kojoj se na sajmu razgovara su dobre i manjkave stvari alternativnih pogonskih goriva.

Izvršni direktor Audija za SAD Johan de Nyschen favorizira uravnotežen odnos prema dilemi te vrste:

"Potrebna nam je takva energetska politika kojom će početi promjene od onoga gdje jesmo sada ka sutra potrebnom. Ideja da samo jedno tehnološko rješenje daje odgovor odmah i sada je pogrešna."

Bez obzira da li sa pogonom na benzin, na struju, ili sa hibridnim motorom, Britta Gross iz General Motorsa ističe da je za auto-proizvođače najbitniji pravi izbor:

"To je zaita teško. Dilema je ogromna, izdvajamo naše najbolje stručnjake, a nemamo neku ekstra gotovinu da nađemo najbolje rješenje."

General Motors je, primjera radi, već potrošio milijardu dolara na razvoj prototipa vozila na pogon strujom.

Upravo sada, najveći problem je ukupno stanje ekonomije. Gerard Murphy, predstavnik auto-prodavaca sa vašingtonskog područja je, ipak, optimista:

"Mislim da je sajam podsticaj za potencijalne kupce, podsticaj za tražnju. Oni će doći, vidjeti izložene modele i to će ih podstaći."

Neki oprezniji će reći da je auto-sajam samo prilika za izlaganje, a da budućnost auto-industrije ovisi od ukupnog oporavka ekonomije. Analitičari zbivanja na četiri kotača predviđaju da bi do manjeg povećanja prodaje automobila na američkom tržištu moglo doći u drugom dijelu ove godine.

XS
SM
MD
LG